Teltforbud og bobiler i Lofoten

En kort melding fra Lofoten friluftsråd til lokalavisa om restriksjoner på camping i Lofoten har skapt mye forvirring blant en del bobilfolk.

Eggum i Lofoten, så godt som fricamping. Foto: Knut Randem.

Meldingen fra friluftsrådet var enkel nok å ikke feste seg ved for en bobilist, men noen kikket nærmere på kartet og fant fire problemområder. Mer om dem lenger ned. Dette er meldingen Lofoten friluftsråd sendte ut:

Lofoten friluftsråd lanserer i dag et digitalt turistkart som bl.a. skal hjelpe besøkende med å finne vei i regelverket for telting. Målet er å få formidlet hvilke love og regler som gjelder rundt telting og vi håper at et digitalt kart kan være et hjelpemiddel til nettopp det. Kartet viser alle områder der det er vedtatt teltforbud etter den regionale friluftsforskrift som nå er vedtatt i 5 av 6 kommuner (Vestvågøy følger d. 22. juni). Kartet viser også teltforbud etter verneområdeforskrifter, drikkevannsforskrifter og etter friluftsloven §9. Vi har også lagt inn annen nyttig infrastruktur for besøkende som f.eks. toaletter, steder å levere søppel og septiktømming.

Kartet er en enkel digital kartløsning, etter samme mal som er kjent fra fylkeskommunes nordlandsatlas. På lengre sikt ønsker vi å få etablert en litt mer avansert og brukervennlig kart, men målet i år er å teste ut en slik kartløsning som formidlingsverktøy.

Kartet kan finnes ved å gå til denne siden.

Fant fire problemområder
Daglig leder i Lofoten friluftsråd Peter Andresen forklarer at det slett ikke er noen stor dramatikk for bobilfolk i dette kartet. Du skal zoome godt inn for å finne fire små områder der bobiler ikke kan overnatte.

– Når det gjelder friluftsforskriften som er vedtatt, omfatter den også bobil og campingvogn på fire områder i Vågan kommune. Her er det nå forbudt å stå parkert med bobil mellom kl 24.00 og kl 6.00 på parkeringsplassene ved friluftsområdene Stranda under fjellet, Rørvika, Kalle og langs med Kongsvatn i Svolvær.

– Flere av disse plassene har dog allerede et eksisterende forbud jf. friluftsloven § 9 og kravet om å holde minst 150 meters avstand til bebodd hus og hytte, skriver Andresen i sitt svar.

Avstandskravet til bebodde hus og hytter gjelder uansett hvor i landet du overnatter ved vei eller på egnet plass i utkant av utmark. I utmark er motorisert ferdsel forbudt.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  5 comments for “Teltforbud og bobiler i Lofoten

  1. Dette minner mere om at bobiler og turister ikke er velkommen til Lofoten. Det er nesten ingen steder igjen hvor man kan stå med bobiler. Håper på at Sverige åpner grensene igjen for fri flyt, da blir det kjørt dit i stedet.

    • Bobilverden har vel beskrevet dette godt nok. Ingen grunn til bruke mer tid på dette…🌞

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *