Tar nordmenn sommerferien 2019 i Skandinavia?

Skandinavia blir et hett reisemål for nordmenn denne sommeren. Mange stoler åpenbart på at den varme sommeren i 2018 skal gjentas i 2019. Svarene i reisebarometret fra organisasjonen Virke Reiseliv tyder på at det blir en supersommer for norsk reiseliv.

Astrid Bergmål, leder i Virke Reiseliv venter en supersommer for norsk reiseliv.

Den konklusjonen trakk Astrid Bergmål, leder i Virke Reiseliv under en presentasjon av undersøkelsen i dag. Feriebudsjettet er likevel stabilt. 39 500 kroner regner norske husstander med å bruke på ferie i år.

Reisebarometret er en bred reiselivsundersøkelse som prøver å forutse hvordan nordmenn skal feriere i år. Uansett ferieform.

– Mye tyder på at fjorårets tropevarme har påvirket ferieplanene, sier Bergmål. Resultatene fra undersøkelsen viser at Spania blir et mindre foretrukket ferieland mens Norge, Sverige og Danmark vil få flere ferierende nordmenn.

29 prosent planlegger å reise til Spania denne sommeren. Det er fem prosentpoeng færre enn i 2018. 26 prosent ønsker å reise til Danmark og 24 prosent planlegger Sverige-tur. Det er en økning på fem prosentpoeng til Danmark og 4 prosentpoeng til Sverige, sammenlignet med 2018.

– Mange velger å dele opp sommerferien i to, og ta en del i Norge og en del i utlandet, sier Bergmål. Hun viser også til at reiselivet her hjemme ser positivt på 2019.

80 prosent av gjennomsnitts nordmannen planlegger å reise på minst en helgetur i år.
– Folk ønsker å benytte helgene til reiser og opplevelser både i Norge og utlandet, aller helst sammen med venner og familie. Stadig flere trekker frem kulturopplevelser, mat og drikke eller aktiviteter som formål for turen, sier Bergmål.

Norge, Sverige og Danmark kan vente flere feriebesøkende i år. Spania taper. Bildet er fra Bleik på Andøya. Foto: Knut Randem.

Overnatting er i undersøkelsen fordelt på “hoteller” og “annen overnatting”. Campingplasser og hytteutleie er blant overnattingsformene som ligger i “annen overnatting”. I denne gruppen er optimismen blant de næringsdrivende noe mindre enn blant hotellene. Mens 75 prosent av hotellene forventer bedre omsetningsutvikling i 2019 enn i 2018, ligger tilsvarende tall for “annen overnatting” på 59 prosent. 25 prosent forventer uendret utvikling. Bare hhv 9 og 7 prosent ser for seg en negativ utvikling.

Hvordan velge reisemål?
I undersøkelsen ble respondentene spurt om hva de legger vekt på når reisemål velges.
De aller fleste følger anbefalinger fra familie, venner og bekjente. Dernest følger anmeldelser på nett fra andre reisende, og på en tredjeplass følger reisereportasjene. Reklamekampanjer påvirker i liten grad valget av reisemål.

Og om du er i tvil om hvorfor folk reiser på sommerferie, så er svaret først og fremst at de ønsker å være sammen med familie og venner. Deretter følger rekreasjon, soling, bading og på tredjeplass kommer ønsket om å oppleve nye steder.

17 prosent av oss skal i år tilbringe sommerferien i Norge – på camping, hotell eller i leid hytte.

I utlandet vil 34 prosent av oss ha minst en helgetur med overnatting i Sverige og 28 prosent i Danmark.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *