Er bobilturister gjerrige eller sitter folk flest fast i gamle fordommer? Bobilturister bruker langt mer på hvert stopp enn det folk flest ser ut til å tro.
I går kunne vi fortelle om den store reiselivsundersøkelsen der befolkningen i Norge skulle ta stilling til flere utsagn om turisme.
Et av utsagnene var at bobilturister legger igjen for lite penger. Dette var over halvparten av befolkningen enige i. Var svarene basert på fakta eller antakelser?
I 2016 gjorde Kantar TNS en undersøkelse for Norges Caravanbransjeforbund (NCB) om hvem bobilstene er. Flere deler av undersøkelsen er tidligere omtalt i Bobilverden.no. I undersøkelsen ble det også kartlagt hvilket forbruk bobilturistne hadde på reise.
Anders C. Hovde, som gjennomførte undersøkelsen for NCB forteller at for hver stopp en bobil tar på et nytt sted forbrukes det kr 1744 (per bil) i mat, klær/utstyr og fornøyelser. I tillegg kommer utgifter til overnattingen på stedet. Overnattingskostnadene kan variere fra kr 0 ved fricamping til flere hundre kroner på de beste campingplassene. Innkjøp av drivstoff er heller ikke med i beregningen.
Tallet som framkom i undersøkelsen er gjennomsnittstall og sier ikke noe om lengden på hvert stopp. Bobilturister er likevel ikke kjent for å bli lenge på hvert sted.
Hovde forteller at de ikke hadde noen referanser til andre turistgrupper da undersøkelsen ble gjennomført. Innen campingsegmentet brukte reisende i campingvogn en del mer enn bobilfolk. I følge Hovde skyldes det at det gjennomgående er flere personer i en campingvogn. I en bobil er det vanligvis to personer.
– Hvordan kan det ha seg at så mange mener at bobilturister legger igjen for lite penger?
– Trolig begynte det med tyske turister i bobil. De har hatt rykte på seg for å ta med mye mat hjemmefra, sier Hovde. Sannhetsgehalten i dette ryktet er ikke undersøkt.
Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no
Les også: Hvem kjører bobil?
Les også: Hvor langt vil du egentlig reise?
Les også: Det er ikke båtfolket som kjøper bobil
Korleis kan den vanlige mann vurdere kor mykje penger ein legg igjen?
Ein har jo ikkje behov for overnatting og ein del mat lager ein sjølv som handelstanen tjener på