Ta turistveiene til fjells før de vinterstenges

Nasjonale turistveger er 18 vakre strekninger i Norge. Halvparten av dem stenger om vinteren, men når de stenges varierer fra år til år. Bare én er så langt stengt for vinteren.

Når Trollstigen stenger kan vinteren vare til ut i juni. Foto: Knut Randem.

De 18 strekningene fordeler seg fra Rogaland i sør-vest til Øst-Finnmark i nord. Ni av dem går over fjell med vanskelige kjøreforhold og problematisk brøyting vinterstid. De blir derfor stengt, men vurderingene kan være forskjellige fra vei til vei. Det kan være ved første snøfall etter en bestemt dato eller når snømengdene blir for store.

Med et unntak kan du fortsatt få deg en fin høsttur på en eller flere av disse turistveiene.
Vi har sett på statistikken for de siste ti årene for å se når de stenger.

Gamle Strynefjellsveien rakk så vidt å bli offisielt åpnet etter rehabilitering før den stengte for vinteren. Foto: Jarle Wæhler/Statens vegvesen.

Gamle Strynefjellsvei (Fv 258) har allerede stengt for vinteren. 22. september er det tidligste denne strekningen har stengt de siste ti årene. Når disse veiene stenges, stenges de inntil videre. Åpning blir vurdert for hver enkelt strekning.

Nasjonal turistveg Varanger, Hamningbergveien, vest for Persfjord i Vardø. Foto: Jarle Wæhler, Statens vegvesen.

I Varanger har ikke veien til Hamningberg (Fv 8100) blitt stengt tidligere enn 22. oktober de siste ti årene. Et år stengte den ikke før 21. november.

De øvrige Nasjonale turistveger i nord; Lofoten, Helgelandskysten, Andøya, Senja og Havøysund holdes åpne hele vinteren.

I sør
I fjor stengte Trollstigen (Fv 63) 30. oktober. Det er den tidligste stengningen på ti år. Langvatnet – Geiranger på samme turistvei stengte ikke før 9. januar i år, men har stengt så tidlig som 18. november.

På Sognefjellet (Fv 55) stengte turistveistrekningen i 2012 12. november, men den har også blitt holdt åpen nesten til jul.

Utsiktspunktet på Gaularfjellet et et eksempel på tilretteleggingen langs de Nasjonale turistvegene. Foto: Knut Randem.

Valdresflye (Fv 51) har ikke stengt tidligere enn 15. desember og er rett som det er åpen til over jul eller nyttår.

Nasjonal turistveg Gaularfjell (Fv 613) stenger sjelden før i desember, men i 2016 stengte den 11. november.

Veien over Aurlandsfjellet (Fv 5627) stengte for to år siden 12. oktober. Det er det tidligste på ti år med unntak av 2014 da den ble stengt tidlig for vedlikehold.

Nasjonal turistveg Ryfylke (Fv 520) har også en strekning som blir vinterstengt. Det er Røldal – Hellandsbygd, som nesten alltid stenges i desember, men for tre år siden stengte den en uke tidligere, 21. november.

De øvrige Nasjonale turistvegene i sør, Atlanterhavsveien, Rondane, Hardanger, Hardangervidda og Jæren blir normalt ikke vinterstengt.

Deler av Nasjonal turistveg Ryfylke er en av strekningene som blir delvis vinterstengt. Foto: Knut Randem.

Som du ser varierer tidspunktet for stenging mye fra år til år og er avhengig av værforholdene. Så husk å legge om til vinterdekk før du stikker til fjells i høst. Det kan godt være vinterlige forhold så sjekk vær- og føremeldingene.

At en turistveistrekning holdes åpen kan bety at den også er viktig for annet enn «hyggetrafikk». Det kan derfor være full vinter på strekningen.

Selv om en strekning ikke vinterstenges betyr ikke det at den ikke kan stenges i kortere eller lengre perioder når været slår seg vrangt. Da kan det også bli kolonnekjøring.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no
Kilde: Statens vegvesen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *