Ta turen til et lyspunkt

Det er mørketid og mange synes det er bare trist og venter med lengsel på at neste bobilsesong skal starte. Andre holder hjulene i gang og leter etter lyspunktene før jul.

Julegate fra gamle dager på Maihaugen i Lillehammer Nede i sentrum er det også god julestemning. Foto: Knut Randem.

Julemarkeder er slike små lyspunkter. De finnes over hele landet og gir store og små opplevelser i mørketiden. Noen av de er allerede i november.

For noen uker siden publiserte vi en liste over en del svenske julemarkeder. Vi har mange julemarkeder også i Norge, men VisitNorway har ikke like god oversikt over dem som det VisitSweden har. De ulike reisemålene kan legge inn sine arrangementer selv, men et søk viser likevel 94 oppføringer om du søker på VisitNorway. En liten advarsel; det er veldig blandet hva du finner, men her er søkeresultatet.

Nord-Norge er veldig dårlig representert i disse søkeresultatene, men Henningsvær frister med god førjulsstemning. Under har vi plukket ut noen få byer med julemarkeder.

Fra julemarkedet på Maihaugen. Foto: Knut Randem.

Lillehammer er en fin juleby. Markedet på Maihaugen (1. – 2. desember) er koselig og du kan også oppleve vandreteater mellom og inni husene. Brukskunstnerne har også sitt eget julemarked. Det kalles Fabrikkenes julemarked (9. – 10. desember). Byen har to campingplasser i gangavstand til sentrum. Lillehammer camping er nærmest Maihaugen og den nordre delen av plassen ligner mye på en bobilplass. Lillehammer turistsenter er den andre campingplassen i området. En plass uten fasiliteter ligger dog aller nærmest Maihaugen.

Bergen har sin berømte pepperkakeby stående fra 17. november og ut året. Bergen har også julemarked på Festplassen fra 29. november til bittelille julaften. I Bergen har bobilene litt problemer med overnatting. Bobilplassen ved Bergenshallen skal være tilgjengelig gjennom vinteren, men ikke regn med noen fasiliteter da dette er utenfor den offisielle åpningstiden for plassen.

I Haugesund er det tradisjonelt julemarked på Rådhusplassen i helgene fra 29. november til 16. desember. Haraldshaugen camping ligger ikke for langt fra byen.

I Flekkefjord er det julemarked i gågata 12. – 16. desember. Bobilplassen ligger i behagelig gåavstand.

Kristiansand har julemarked med mange ulike aktiviteter fra 1. til 23. desember. Det skal være mange aktiviteter, men byen har dårlig med bobilplasser.

Også Røros byr på julestemning, men ingen sentrumsnær overnattingsplass for bobiler. Foto: Knut Randem.

6. – 9. desember er det julemarked i Røros, men byen sliter med å finne plass til bobiler om vinteren (Oppdatert: Se kommentar under artikkelen). Løsningen er å sjekke transportløsningene fra campingplasser i omegn.

Hadeland glassverk er både kommers og god stemning. De har allerede åpnet og holder det gående med ulike aktiviteter og underholdning fram til lille julaften. Det er mer tvilsomt om du finner et overnattingssted for bobilen i nærheten.

Fra julemarkedet foran Stortinget. Foto: Knut Randem.

I Oslo er det to offentlige julemarkeder i sentrum. Et på Youngstorget 16. november til 22. desember og et på Eidsvollsplass langs Karl Johans gate fra 17. november til 23. desember. Også Norsk Folkemuseum har et eget julemarked de to første helgene i desember. I Oslo er Bogstad camping eneste legale overnattingssted om vinteren.

23. til 25. november er det gammeldags julemarked på Fredriksten festning i Halden. Byen har en gratis bobilplass uten fasiliteter.

I Trondheim er det stort julemarked i sentrum fra 17. til 19. desember og bobilplassen tett på sentrum er åpen.

I Tromsø er det Bondens marked de tre første lørdagene i desember og mange andre aktiviteter fram mot jul. Tromsø camping er åpen.

Tradisjonelle førjulearrangementer finnes over hele landet. Mange er imidlertid kun en dag. Foto: Knut Randem.

Selv om vi over har nevnt noen julemarkeder i utvalgte byer, kan det godt være at det finnes andre arrangementer i disse byene. Ta dette som tips og innspill i tilfelle du har lyst til å ta deg en tur. Sjekk selv lenkene her, men der er neppe alle arrangementer oppført. Et nettsøk med de to ordene «bynavn» og «julemarked» kan gi deg mange flere resultater.

God førjulstid i bobilen! Eller uten.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  2 comments for “Ta turen til et lyspunkt

  1. Ang. Røros julemarked. Vi har i år igjen fått booket bobilplass ved Verket. Via kommunen er det tilrettelagt en bobilparkering ved Verker som definitivt er sentrumsnært. Vi betaler kr 350.- pr.døgn med strøm. KJEMPEKOSELIG!
    Vi var bare 10-15 biler i fjor, -25°C❄👍😄
    For info:
    Ranja.Thorn@rorosinfo.com

    • Takk for tipset. Destinasjon Røros har bekreftet overfor oss at dette tilbudet kun finnes under julemarkedet og ikke i resten av desember.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *