Du har hørt om sherpatrapper? Nepalske sherpaer er flere steder hentet til Norge for å bygge gode og solide trapper i fjellet. Men ikke alle slike trapper er bygget av sherpaer. Mange har en lang historie og er kanskje bygget av rallarer eller munker i en fjernere fortid.
Ta trappe til topps, skriver Visit Norge og presenterer de 12 flotteste og mest unike trappestiene opp norske fellsider. Du finner dem over hele landet og kan være gode reisemål for deg på tur i bobil:
Flørlitrappene ved Lysefjorden
Flørlitrappene ved Lysefjorden i Ryfylke er Norges aller lengste trapp og en av de lengste tretrappene i hele verden. De 4 444 trinnene tar deg fra Flørli ved Lysefjorden og helt opp til Ternevatnet, en stigning på 740 meter. Du kan følge den 100 år gamle Rallarstien ned igjen. Turen regnes som krevende, og tar omtrent fire timer.
Midsundtrappene ved Molde
Denne 2 200 trinn lange sammenhengende steintrappa på Otrøya, rett vest for Molde på Nordvestlandet, tar deg opp til Rørsethornets 659 meter over havet. Her har du panoramautsikt over havet og øyrikene hele veien. Her er det enkelte litt luftige og bratte partier.
Nabofjellet Digergubben der du «bare» må forsere 1 400 trinn for å nå toppen er et alternativ.
Helgelandstrappa i Nordland
Helgelandstrappa i Mosjøen i Helgeland blir Norges lengste steintrapp og skal såt ferdig i høst, men du kan gå opp nesten hele trappa allerede nå. De 2 500 trinnene bringer deg opp på det 818 meter høye Øyfjellet. Dersom det ikke frister å gå ned igjen, kan du ta Nordlands luftigste zipline tvers over lakseelva Vefsna og rett ned i hagen til Nord-Norges eldste hotell, Fru Haugan.
Prestholtstien på Geilo
Hallingskarvet nær Geilo løfter seg som en gigantisk, forsteinet bølge på den enorme Hardangervidda, som er et av Norges største høyfjellsplatåer. Fra den idylliske Prestholtsetra må du klatre opp rundt 2 500 steintrinn i løpet av én svett kilometer, for å kunne nyte den fabelaktige utsikten fra toppen. Gå ned igjen samme vei, eller fortsett på den totalt 6,5 kilometer lange Prestholtrunden. Moderat tur, cirka fire timer.
I Eggedal ikke så langt unna kan du også ta trappa langs den flotte Madonnastien, som er kåret til Norges mest populære turrute.
Fykantrappa i Nordland
Denne historiske tretrappen ble bygd av rallare for mer enn 100 år siden. Den slynger seg 300 meter opp fjellsiden inne i Glomfjord på Helgelandskysten. På toppen kommer du opp på høyfjellet, der Rallarbrakka har åpent for servering i skoleferien. Turen opp tar omtrent en time og er klassifisert som enkel. Se video fra Fykantrappa her:
Oppstemten til Ulriken i Bergen
Tar du trappa isteden for gondolbanen opp på byfjellet Ulriken i Bergen, forserer du 290 høydemeter og 1 300 trinn. Trøsten er at du kan haike med gondolbanen ned igjen. Eller hvorfor ikke fly i zipline?
Den steinsatte stien opp Stoltzekleiven til Sandviksfjellet er et godt og litt lettere alternativ, med «bare» 800 trinn.
Vegatrappa i Nordland
Lokalbefolkningen på Vega står bak den flotte tretrappen på verdensarvøya Vega. Etter nesten 2 000 trappetrinn og 450 meter kan du puste ut på toppen av Ravnfloget – med panoramautsikt til storhavet og øyene langs Helgelandskysten.
Sherpatrappa i Tromsø
Denne lange steintrappa i Tromsø kan du velge om du bare vil gå opp, eller ned, eller både opp og ned. Du kan nemlig ta Fjellheisen én av veiene. 1 300 trinn forbinder Fløyvegen, 85 meter over havet, med Fjellheisens øvre stasjon på 421 meter.
Reinebringen i Lofoten
Den svært krevende turen opp til denne perlen i Reine, helt ytterst i Lofoten, er ikke for dem som lider av et snev av høydeskrekk. Men etter å ha klatret hundrevis av bratte trinn mellom ville fjelltinder, vil utsikten over Vestfjorden og de bitte små fiskeværene Reine og Hamnøy garantert få pulsen din ytterligere opp. Turen bør kun gås i godt vær.
Ruiplassen i Dalen i Telemark
Fra Dalen sentrum i Telemark kan du gå en bratt steintrappen på 810 trinn, som fører deg opp til husmannsplassen Rui. Dette er en rute med historiske røtter, og underveis kan du få vite mer om de to spesielle søstrene som bodde her. Turen til Rui er en kilometer lang en vei, og tar 20–30 minutter. Har du tid og krefter igjen, bør du ta turen videre opp til Eidsborg, der du finner Vest-Telemark museum og Eidsborg stavkirke. Hele turen fra Dalen til Eidsborg er fem kilometer lang én vei, tar rundt to timer og er klassifisert som krevende.
Rødøyløva på Helgelandskysten
Turen opp på den majestetiske Rødøyløva på Rødøy er en av de flotteste fjellturene langs Kystriksveien. Sommeren 2019 er mer enn 1 000 trinn av trappa som skal ta deg trygt til topps, klare. Vel oppe har du spektakulær utsikt til tusener av små øyer, skjær og hvite sandstrender. Uforglemmelig i midnattssol! Turen er klassifisert som middels krevende og tar tre–fire timer tur-retur.
Munketrappene i Hardanger
Gå Norges eldste steintrapp! De 616 steintrinnene i Hardanger ble laget av engelske cistercianermunker på begynnelsen av 1200-tallet, for å bedre ferdselsvegen mellom fjorden og Hardangervidda. De la også grunnlaget for fruktproduksjonen som preger den idylliske bygda Lofthus den dag i dag. Fra sentrum til fjelltoppen Nosi er det 5,4 kilometer én vei, og turen opp tar rundt 3,5 timer. Trappene utgjør en del av Dronning Sonjas panoramarute mellom Kinsarvik og Lofthus.
I Hardangerområdet kan du også ta fatt på de mer enn 2 000 Sherpatreppene langs Buførevegen, den historiske pilegrimsvegen mellom Reisæter og Botsvatn. Dette er i utgangspunktet en moderat tur, men krevende om du går hele.
Sommeren er så godt som over, men høsten er lang. Finn deg en trapp og kom deg til topps!
Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no
Kilde: VisitNorway.no
Les også: Les mer om trappene hos VisitNorway
Les også: Et spennende stoppested midt i Norge