Ta en tur ut i havet fra Kristiansund

Nordmøre har mange aktiviteter og mye å se på land, men har du tenkt at du kan ta deg en tur rett ut i havet? Til det som har vært landets minste kommune.

Du kan se fyret på Grip fra Kristiansund, men her er fyrholmen fotografert fra fiskeværet. Foto: Knut Randem.

Kristiansund har sine Sundbåter som piler mellom øyene som utgjør byen. De er gratis og går alle dager – unntatt søndag. Men det er ikke denne båtturen vi sikter til i overskriften.

Klippfiskkjerringa står på kaia og hedrer klippfiskens betydning for Kristiansund. Fra samme sted går Gripruta. Det er nemlig fiskeværet Grip uti havet vi sikter til.

I sommersesongen går Gripruta to ganger om dagen, men bestill plass på forhånd. Foto: Knut Randem.

Du kan se Grip fra fastlandet. Det du lettest ser er fyret som står på en egen holme. Det er forresten et av de få fyrene som ikke har en fyrmesterbolig ved siden av, men åtte etasjer oppholdsrom og bolig i selve fyret. Selv om du kan se fiskeværet fra land bruker Gripruta likevel en time på turen ut. En rundtur er unnagjort på tre og en halv time. Da får du en halv time med guide på Grip og en time på egenhånd før båten går tilbake.

Havna i Grip. Foto: Knut Randem.

Grip er i dag et forlatt fiskevær. De som bodde og jobbet her ble tvangsflyttet til fastlandet på 60-tallet. Det har bodd folk her siden 1100-tallet. I fiskesesongen ble befolkningen mangedoblet med tilreisende fiskere. Det ble også tørket klippfisk på Grip.

Det er ikke mange spor av den eldste bebyggelsen. Foto: Knut Randem.

Fra 1897 til 1964 var Grip egen kommune, landets minste både i folketall og areal. I 1964 ble den innlemmet i Kristiansund kommune. Det ble da et sterkt ønske om at de skulle flytte fra fiskeværet og inn til fastlandet. Tvangsflytting, kaller etterkommerne det.

I dag er husene på Grip fargerike fritidsboliger. Foto: Knut Randem.

Den siste fastboende ga seg og flyttet i 1974. I dag er det stort sett deres etterkommere som bruker de 47 bygningene her som feriested. Grip kan ha vært Nordmøres eldste tettsted, men med sin lave profil har bygningene vært sterkt utsatt for de ødeleggende naturkreftene.

Stavkirka er en av de best bevarte bygningene på Grip. Foto: Knut Randem.

På den guidede rundturen får du også lov til å kikke inn i øyas egen stavkirke. Den er bygd på det høyeste punktet på øya – 11 moh. Kirke måtte de jo ha, spesielt fordi det i middelalderen var erkebiskopen i Nidaros som eide Grip. Seinere ble fiskeværet overtatt av kjøpmenn i Kristiansund.

Lite lys slippes inn for å bevare veggmaleriene. Foto: Knut Randem.

En av Norges minste brannstasjoner finner vi på Grip. Kraftstasjonen vegg i vegg slås av hver kveld. Foto: Knut Randem.

Norges minste brannstasjon skal vi ikke garantere at de har på Grip, men det kan umulig være langt unna med en vogn som kan trekkes ut. Vegg i vegg ligger kraftverket som leverer strøm til øysamfunnet. Strømmen blir slått av hver kveld kl 24. Da skal det være ro på øya og aggregatet får hvile til neste morgen.

Sundbåtene mellom bydelene
Om du ikke vil bruke de hundrelappene en rundtur til Grip koster så kan du ta den helt gratis Sundbåten – Kristiansunds viktigste kollektivtransport mellom de nærmeste bydelene. Den er gratis og går mellom Kirkelandet der sentrum er, Innlandet, Nordlandet og Gomalandet.

På Innlandet finner du noe av den eldre bebyggelsen. Det gjør du også på Goma der også klippfiskmuseet ligger. På Nordlandet finner du for eksempel en korskirke i tre og stein fra 1914.

Et levende skipsverft finner du i sentrum. Foto: Knut Randem.

Det meste av bebyggelsen i Kristiansund ble ødelagt av tyske bomber i 1940. Ved gjenreisingen ble det bestemt at det ikke skulle reises en kopi, men en moderne by. Du vil likevel kunne se at mange av de nye husene har gavlen mot sjøen slik de gamle lagerhusene hadde.

Det er ikke mye gammel bebyggelse i Kristiansund. Foto: Knut Randem.

På «sentrumsøya» skal du ta deg turen opp til Varden og gå opp i tårnet der. Tårnet er en kopi, men fra det ser du alle veier rundt. På veien opp eller ned kan du også ta turen innom Vanndamman, et park og rekreasjonsområde. Der regjerer en landskjent påfugl.

Innerst i bukta mellom sentrum og Goma finner du et levende skipsverftsmuseum, en skatepark og et gammelt kaffebrenneri. Ellers finner du flere spisesteder langs havna.

Kristiansund kan by på to overnattingsmuligheter. Bobilplassen ved Kranaskjæret og Atlanten camping. Gripruta går ikke i vinterhalvåret, sjekk rutetidene på gripruta.no før du planlegger for nøye.

Det første tretårnet ble reist i 1801. Tårnet på Varden ble bygd i mur i 1892. Dagens tårn er en kopi. I toppetasjen ser du vidt omkring. Malerier på veggene gjengir noe av det du ser 360 grader rundt. Foto: Knut Randem.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *