Ta deg en tur på gamle gruvestier

Stien inn til sinkgruvene. Foto: Fredrik Fløgstad/Statens vegvesen.

Den 800 meter lange gruvestien inn til de gamle sinkgruvene i Sauda er nå åpnet. Allmannajuvet som komplett attraksjon er dermed et faktum.

Stien som er hugget inn i fjellsiden og som fikk omfattende skader i en høstflom 2014, er nå opparbeidet med nye bruer langs Storelva. Det er også gjort omfattende sikringsarbeid mot steinsprang og ras det siste året, som skal gjøre turen inn tryggest mulig uten å gå på bekostning av opplevelsen.

Det er Sauda kommune, med bistand fra Turistvegseksjonen i Statens vegvesen, som har stått for utførelsen og sikring av det siste stykket inn til gruveåpningen.

Gruvestien er siste ledd i anlegget som åpnet i 2016. Allmannajuvet er tegnet av den sveitsiske arkitekten Peter Zumthor og er en hyllest til arbeiderne som i dette harde miljøet sleit seg gjennom fjell og foss for å vinne ut sink fra 1881 til 1899. De tre bygningene med galleri, cafe og servicebygg er nå komplettert med en hjelmbu hvor besøkende forbereder seg på den spektakulære turen langs Storelva.

Bilde fra omvisning inne i gruvene. Her får publikum fortalt historien på både norsk og engelsk. Foto: Fredrik Fløgstad/Statens vegvesen.

Vel fremme ved gruvene tar de seg inn for et innblikk i de trange kårene arbeiderne slag for slag hogde seg gjennom fjellet, og over en 18 års periode gravde ut 12 000 tonn sinkmalm og flere hundre meter gruvegang i det harde fjellet.

Allmannajuvet ligger langs Nasjonal turistveg Ryfylke. Foto: Jiri Havran.

Tekst: Redaksjonen, basert på pressemelding

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *