3 av 10 nordmenn hadde ifølge Forbrukerrådet planlagt påskeferie – men har nå ikke mulighet til å reise verken utenlands eller på hytta. Hva med en oppdagelsesferd i egen kommune?
Hjemmet brukes nå både som skole, hjemmekontor og arena for fritidsaktiviteter for hele familien – og kan fort føles veldig trangt. Samtidig anbefales man å komme seg ut, skriver Ferda i en pressemelding. Nå oppfordrer de til å dra på oppdagelsestur i egen kommune.
– Fordelen med bobil og campingvogn er at du kommer deg ut og kan slå leir «hvor du vil». Fricamping betyr at du ikke sjekker inn på ordinære campingplasser, men parkerer bobilen eller vogna for eksempel ved et vann i skogen. Da kan du holde reglene som gjelder for avstand til andre, samtidig som du kommer deg ut av det huset som for mange nok er blitt litt trangere de siste ukene, sier Kåre Johan Røinås i Ferda.
Med stengte landegrenser og generell usikkerhet rundt hvilke restriksjoner som vil gjelde for fritidsreiser, hadde de allerede begynt å merke en økt interesse for camping til sommersesongen – som har vokst de siste årene og ifølge SSB ga 2,7 millioner overnattinger bare i juli i fjor.
Med det gjeldende hytteforbudet og kommuner som innfører egne karanteneregler for å begrense smitten av koronaviruset, er også påskeplanene blitt endret for mange av oss. Ifølge Forbrukerrådets ferievaneundersøkelse (2019) reiser normalt 3 av 10 nordmenn på påskeferie, med hytta som den dominerende destinasjonen – turer det nå ikke blir noe av.
Kortreiste tips
Dermed kom ideen om å gi flere sjansen til en «smakebit» på fricamping-livet, gjennom utleie av bobiler for oppdagelsesturer i egen kommune i påska.
– Vanligvis begynner ikke leiesesongen før nærmere sommeren, men i år har det kommet så mange henvendelser allerede at vi nå vasker og desinfiserer for harde livet for å ha mange nok bobiler klare til påske. Samtidig har forhandlerne våre over hele Norge fått i oppdrag å samle inn de beste kortreiste fricamping-tipsene i sin kommune, slik at vi er klare for å sende folk på det vi tror kan bli en sårt tiltrengt utflukt med familien, sier Røinås.
Bobil som basecamp
I tillegg til hytteforbudet har regjeringen også varslet at det vil komme regler for fritidsbåter, for å unngå at redningsmannskaper skal måtte bruke en allerede presset tid på å hente havarister til sjøs. Man er også bedt om å unngå kollektivtransporten.
– Blant tipsene vi har fått inn er alt fra Herdla naturreservat som ligger i kommunene Askøy og Meland utenfor Bergen, Villmarksveien i Indre Østfold som byr på mange flotte skogsvann, fjellturer i Lyngsalpene der bobilen kan fungere som en «basecamp» og den gamle postveien fra Kristiansand til Sogndalen som er utmerket for å ta med sykkel. Med en bobil eller campingvogn er du med på å holde «hjulene i gang» i dobbelt forstand, også for den kroa eller bensinstasjonen som nå trenger det litt ekstra, sier Kåre Johan Røinås i Ferda.
Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no
Les også: Kommentar: Norge i svart-hvitt
Regjeringen oppfordrer folk til å bli hjemme. Det betyr din bostedsadresse. Er det vanskelig å førstå?
Jeg reiser rundt i kommunen i ett service yrke, innom flere hjem i løpet av dagen. Tror ikke jeg sprer eller motar noe mere sykdom ved å legge meg til ved ett vann eller annen plass med vår bobil i påsken.
Er det noen som har forslag til fricamping eller oppstillingsplass innenfor Stavanger kommune?
Haha – ikke mye å oppdage i landets minste fastlandskommune.
Kan gå rundt kommunen på noen timer.