Sverige innfører utendørs røykeforbud

1. juli skjerper Sverige sine røykelover. Da blir det ikke uten videre lov å røyke på for eksempel uteserveringer. Også campingplasser blir berørt av de nye reglene.

I Sverige er det ikke nok å gå utendørs for å ta seg en røyk etter 1. juli. Foto: Knut Randem.

Overskriften alene vil for mange virke som en aprilspøk. Det er det ikke, men loven er ikke så omfattende at den gjelder alle områder utendørs.

Det de fleste vil merke er at det blir forbudt å røyke på uteserveringer. Det som nå er fristedet for røykerne på restauranter og kafeer blir forbudt område fra 1. juli 2019. Det blir også forbudt å røyke utenfor inngangen til serveringssteder. Så nå holder det ikke å stikke nesa ut av døra, du må også gå noen skritt unna inngangen.

Forbudet gjelder også alment tilgjengelige lekeplasser, idrettsanlegg, holdeplasser, perronger og stasjonsområder inkludert utenfor inngangen til slike.

Forbudet mot røyking gjelder også e-sigaretter.

Og hva med campingplassene?
På campingplassene har de fleste sin egen private uteservering. Campingplassen kan også ha serveringsområder og lekeplasser. Hva med disse?

Det svenske bladet Husbil & husvagn har spurt Folkhälsomyndigheten om hvilke konsekvenser dette får for røyking på campingplassene.

Folkhälsomyndigheten bekrefter overfor bladet at det ikke blir et generelt forbud mot røyking på campingplassene. Men de svarer også at det ikke er noe som hindrer campingplassene å innføre egne forbud mot røyking.

På alle lekeplasser, serveringsområder på campingplassen og utenfor disse vil det være røykeforbud. Slik det er utenfor campingplassene.
For lekeplasser gjelder forbudet innenfor gjerder dersom slike finnes, ellers må det gjøres konkrete vurderinger ut fra et ønske om at barn ikke skal utsettes for røyklukt. Et bassengområde regnes ikke som en lekeplass i følge svaret fra Folkhälsomyndigheten, men eieren kan selv innføre forbud.

Røykeforbudet vil også gjelde i og utenfor resepsjonen og andre forsamlingslokaler på campingplassen. Grillplasser der de besøkende lager sin egen mat og samles for å spise er ikke omtalt i svaret fra Folkhälsomyndigheten, men bli ikke forundret om dette blir å betrakte som et serveringsområde med tilhørende forbud.

På din egen private uteservering utenfor bobilen vil det imidlertid fortsatt være lov å røyke.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  2 comments for “Sverige innfører utendørs røykeforbud

 1. Flott, er dritt lei av de som stuper ut av bilen og tenner røyken.
  Ser på min tur omkring at folk med flotte bobiler røyker i og rett utenfor.
  Tenker ikke på at bilen skal selges igjen og gir faktisk folk dårlig helse.
  Røyket i 40 år og sluttet for 17 år siden.
  Hadde jeg ikke sluttet ville jeg ikke overlevd idag.
  Håper at røyke loven kommer til Norge også raskt.
  Hilsen engang storrøyker, men idag hater jeg alt med røyk.

  • Uff. Tidligere røykere er som oftest de som blir mest anti. 😳 om de som røyker bruker litt sunn fornuft så skjønner jeg ikke problemet. Hilsen en som har røykt i over 40 år og som har sluttet og som bruker sunn fornuft.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *