Årets første kvartal gir et løft for salget av nye bobiler og noen merker har ekstra stor økning. I fjor gikk salget av nye bobiler litt ned mens bruktomsetningen gikk i taket.

Challenger X150 har ennå ikke påvirket salgsstatistikken, men merket topper salget så langt i år. Foto: Challenger.
Salget av nye bobiler økete med hele 68 prosent i 1. kvartal sammenlignet med det spesielle året i fjor. Totalt ble det registrert 523 nye bobiler.
Fordelt på vektklassene økte salget med 82 prosent inntil 3500 kg og 50 prosent i den tyngre vektklassen. Det er spesielt i mars nyregistreringene har gått i været. Det kan ha sammenheng med en tidlig påske og mange avtalte påskeleveringer. I mars 2020 døde salget av bobiler på grunn av koronarestriksjonene. En sammenligning er derfor umulig.
I rekordåret 2018 ble det registrert 655 nye bobiler i det samme kvartalet så det er fortsatt et stykke å gå før vi får nye rekorder.
I 1. kvartal er antallet bobiler begrenset og de prosentvise endringene slår sterkere ut enn de vil gjøre lenger ut i året. Tall i parentes er antall solgte bobiler.
Samlet, uansett vektklasse, er det Challenger (54) som er størst med Benimar (47) og Adria (40) på de neste plassene. Deretter følger Rapido (37), Hymer (35), Carthago (34), Eura Mobil (30), Pössl (25) og Dethleffs (24). Tallene skiller ikke mellom salg til kunder eller bobiler tatt ut for utleie.
De lette
Blant modellene inntil 3500 kg er det fire merker i tet i 1. kvartal; Challenger (47), Benimar (38), Adria (29) og Pössl (25). Det gir salgsøkning mellom 81 og 161 prosent for disse merkene. Også EHGs fabrikk Capron ligger i tetgruppa med 47 nyregistreringer, men disse er fordelt på flere merker.
På de neste plassene finner vi Carthago (20), Dethleffs (14) og Rapido (11). Det ble solgt 320 bobiler med vekt inntil 3500 kg.
De tunge
Også over 3500 kg er det tildels solid økning i salget av nye bobiler. Hymer er fortsatt størst i denne vektklassen med 29 nyregistreringer. Det er en økning på 7,4 prosent fra samme periode i fjor.
På de neste plassene finner vi Rapido med 26, Eura Mobil med 22 og Kabe med 15 salg. Her er økningen mellom 16 og 150 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.
Etter de fire produsentene i tetgruppen følger Carthago (14), Adria (11), Bürstner og Dethleffs (10), Benimar (9), Frankia (8), Challenger og Morelo (7). Også her er økningen i prosent på både to og tre siffer sammenlignet med fjoråret. Salgstallene baserer seg på statistikken for nyregistreringer fra Opplysningsrådet for veitrafikken og ikke på inngåtte kontrakter.
De brukte
2020 ble et rekordår for salg av brukte bobiler. Det kan det også bli i 2021 om tallene for 1. kvartal skal tas bokstavlig. Da økte omsetningen av brukte bobiler med over 51 prosent. Omsetningen av brukte bobiler var nesten fire ganger så stort som nybilsalget.
Advarer
Generalsekretær Geir Holm i NCB (Norges Caravanbransjeforbund) advarer mot å hause opp tallene for 1. kvartal og å huske hvordan mars 2020 så ut. Da falt salget pladask.
– Det er ingen tvil om at den interessen vi så for bobil i fjor fortsetter inn i 2021, men vi må ha is i magen og vente på tallene for april før vi kan sammenligne for mye med 2020, sier Holm.
– Tall fra Finn.no viser også at det er stor interesse for bobiler. Fram til 16. mars har de 2,35 millioner søk på bobil. Det er opp 24,7 prosent i forhold til i fjor. De har også hatt en økning på 72 prosent i antallet henvendelser til selgerne.
Utsolgt fra fabrikk
I Sverige økte registreringen av nye bobiler med 300 prosent i 1. kvartal, men mye av økningen skyldes en omlegging av skattleggingen fra 1. april og forhåndsregistrering av usolgte bobiler.
I Sverige regner man med at det kan bli mangel på nye bobiler etter en brann der 200 bobiler gikk opp i røyk i en lagerbrann, melder Sveriges Radio.
Produsentene har forlengst solgt ut sin produksjon i 2021. Nå er det forhandlernes innkjøp som avgjør hva det blir å få tak i av bobiler fram mot sommeren.
Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no