Stor interesse for strøm etter forbruk

Selskapet PowerPay AS merker interessen for løsninger som gjør det mulig å la kundene betale for det de bruker av strøm.

Dette er framtiden: Full kontroll med strømforbruket i en app.

En løsning for mer rettferdig betaling av strøm på campingplasser og bobilplasser presser seg fram med de høye strømprisene.

Mang en plasseier har klødd seg i hodet over de høye strømprisene, men også over stor variasjon i forbruket blant gjestene. Mens 30-50 kroner tidligere ble regnet som en grei pris for strøm, blir beløpet raskt spist opp med dagens strømpriser.

Med «gamle» strømpriser har mange plasser valgt å ikke gi kundene et valg om overnatting med eller uten strøm. Også her presser det seg fram en endring. Mange bobiler klarer seg godt uten tilkobling til strøm i store deler av året.

Vi har tidligere omtalt tilfeller der enkelte bobiler bruker svært mye strøm så lenge den er inkludert i prisen eller har en fast pris. Straks forbruket måles, synker forbruket som en stein for disse superforbrukerne.

Tre års utviklingsarbeid
PowerPay AS har i tre år arbeidet med utvikling av sin løsning innen eierkonsernet. I våres ble forretningsområdet etablert som eget selskap.

Gamle strømstolper kan moderniseres om det er plass. Foto: PowerPay.

Salgssjef Joakim Larsson i PowerPay opplever nå stor interesse for sin løsning for betaling av strøm. Bobilverden.no fortalte i forrige uke om Haraldshaugen camping som kan holde åpent kommende vinter fordi de nå kan fordele strømkostnadene rettferdig etter forbruk. De er ikke de eneste.

– Vi har nå seks campingplasser i drift med vårt system, forteller Larsson.
– Ytterligere fire er under montering. De vil være i drift før jul. I tillegg opplever vi stor interesse og vil jobbe med flere prosjekter gjennom vinteren. Systemet er aktuelt både for campingplasser, bobilplasser og marinaer.

Larsson forteller at Tingsaker camping og Hamre camping har vært viktige piloter i utviklingen av systemet. Haraldshaugen camping ble omtalt i en artikkel her. I tillegg er blant annet Lillehammer turistsenter, Odden camping, Vike camping og Førde gjestehus og camping blant de som har tatt i bruk systemet eller vil gjøre det i løpet av kort tid.

Les av QR-koden med mobilen og styr strømmen. Foto: PowerPay.

Slik virker systemet
Med PowerPays løsning registrerer gjesten seg for strømkjøp når bobilen er plassert på plassen. Gjesten laster ned PowerPay-appen, registrerer seg og betalingskortet sitt og er så klar for bruk.

Du leser av QR-koden med appen og følger instruksene du får på mobilskjermen. Du får se hvilken pris du sjekker inn med for strømmen og beholder den samme prisen til du sjekker ut igjen. Du kan i app-en også sette en begrensning for hvor høyt beløp du vil bruke på strøm.
Selv kan du fortløpende se i app-en hvor mye strøm du har brukt. Når du avslutter forbruket blir betalingskortet ditt automatisk belastet med faktisk forbruk.

Det er plasseieren som velger hvilken pris strømmen skal ha. Prisen de velger kan inneholde strømpris, nettleie og en andel for avskrivning av investeringene i anlegget. For deg som kunde er det kun et beløp du ser – det du skal betale.

Plassens administrator kan følge med på strømforbruket fra egen PC.

Plasseieren har tilgang til systemet for å stille inn sine prisvalg. Her kan de også overvåke forbruket i systemet. Om noen lader en elbil på stolpen (det er ikke lov) så kan de også oppdage det og gripe inn, forklarer Larsson.

– For plasseier kan det være viktig å ha oversikt over maksimal effekt i anlegget. Høye effekttopper øker nettleien og belastningen på anlegget. Det kan derfor være viktig å holde kontroll på det samlede effektforbruket.

Flere muligheter
PowerPay leverer nye strømstolper, men også gamle strømstolper kan bygges om. Da må det være plass til å installere måler og kommunikasjonsenhet i stolpen.

Gjesten kan selv velge hvor mye vedkommende vil kjøpe strøm for.

Behovene kan være forskjellige og Larsson kan levere stolper med både strøm, vann, tv og internett om behovet er der.
En campingplass med mange fastliggere kan også velge å lese av og fakturere disse automatisk. I slike tilfeller slipper kunden å sjekke inn i systemet slik drop-in-kundene må.

– Dette er en herlig bransje med mange ulike måter å tenke på. Da må vi være problemløseren, sier Larsson om utviklingsarbeidet.

– Vi ser at det er viktig å kunne holde plassene åpne hele året, men samtidig bemanne ned i perioder med lite besøk. Mange sliter med strømprisen. Da blir det vanskelig med fast pris. Vår løsning gir en rettferdig fordeling av strømkostnadene, avslutter Larsson.

Det finnes flere leverandører av slike systemer. For eksempel valgte Kristiansand kommune en annen, men beslektet løsning da de åpnet sin nye bobilplass i fjor.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  1 comment for “Stor interesse for strøm etter forbruk

  1. Jeg lurer på om de som ikke er så interessert i «Apper» på mobiltelefonen fortsatt kan betale med kort?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *