Sterk økning i dødsulykker, bobiler mot strømmen

I 2021 døde 87 personer i trafikkulykker. Antallet drepte økte med nesten 50 prosent til 2022. Hver tredje drepte er over 65 år, men ikke i bobil.

Gledelig år for bobilfolket. Ingen drept i trafikken i 2022. Illustrasjonsfoto: Statens vegvesen.

118 personer omkom i trafikken i 2022. Mens resten av året har vært som normalt, var det de høye ulykkestallene i sommer som skapte bekymringer.

Oppgangen har vært betydelig, og antall drepte økte med nesten 50 prosent fra 80 omkomne i 2021 til 118 i 2022. 67 personer omkom i trafikken i månedene mai (19), juni (18), juli (11) og august (19).

Det ble til slutt åtte som døde i desember i fjor mot fem i 2021. Dette viser Statens vegvesens foreløpige ulykkestall.

– Jeg er bekymret over utviklingen. Vi har satt oss ambisiøse mål for trafikksikkerheten. Arbeidet mot trafikkdøden fortsetter med uforminsket styrke. En trafikkulykke med drepte eller hardt skadde er en for mange, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland i en pressemelding.

Omkomne i alderen 45 år eller eldre utgjør nesten hele økningen i antall trafikkdrepte fra 2021 til 2022. Hver tredje omkomne i 2022 er i alderen 65 år eller eldre, skriver Statens vegvesen.

Selv om denne aldersgruppen er sterkt til stede i bobilene, slo de ikke ut på statistikken. Statens vegvesen bekrefter i dag overfor Bobilverden.no at ingen fører eller passasjer i bobiler omkom i trafikkulykker i 2022.

Siden 2016 er det bare 2018 og 2022 som har vært uten dødsulykker for bobiler. I 2020 døde to personer, men de øvrige årene ble en person hvert år drept i en ulykke med bobil. Dette gir svært lave tall i forhold til antallet bobiler.

– Det er i mange år jobbet godt med trafikksikkerhet i Norge, av store og små aktører. I europeisk sammenheng har vi få omkomne i trafikken målt opp mot folketallet. Jeg ønsker meg for det nye året er at vi alle blir enda mer bevisste og flinke til å gjøre de riktige tingene i trafikken – at vi blir enda mer oppmerksomme og konsentrerte om trafikken. Det vil bidra til å redde liv og å nærme oss nullvisjonen, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  1 comment for “Sterk økning i dødsulykker, bobiler mot strømmen

  1. Hvilket igjen viser at BOBILER er blant de sikreste på veien – statistisk sett.
    Til tross for påstått manglende kollisjonssikkerhet, beviselig langt «dårligere» kjøreegenskaper – og altså til tross for at de blir kjørt av gjennomsnittlig langt eldre sjåfører!
    Hadde vært interessant om disse opplysningene blir forska videre på – for å finne årsakene! Selv tror jeg f.eks. at bobilføreres fokus på å ha det hyggelig på veien – og altså ikke først og fremst på å komme seg (raskest mulig) til «punkt B» – er vesentlig. «En sjåfør som har det hyggelig, er også en sjåfør som kjører tryggere»!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *