Statens vegvesen slukker lys for insektene

Fra 1. april til 15. oktober slukker Vegvesenet lyset om natten på fire veistrekninger for å skåne insektene.

Skumring i Drivdalen. Foto: Knut Opeide Statens vegvesen.

– I april våkner insektene til liv og i oktober går de i dvale. Naturen yrer av liv i denne delen av året, derfor har vi valgt denne perioden for å teste ut et tiltak der vi slukker veilys, sier rådgiver Erling Fjeldaas i Klima og miljøseksjonen i Statens vegvesen.

Lysslukkingen er et pilotprosjekt i samarbeid med Vestfold fylkeskommune for å redusere veibelysningens negative effekt på naturen og særlig på flyvende innsekter.

– Insekter blir negativt påvirket av veibelysning. Konsekvensene er for eksempel at de svirrer rundt lyskildene, skyr vekk fra viktige leveområder eller ikke ser himmellegemer som de er avhengige av for å orientere seg. Lysforurensning er et stort problem som globalt øker med 10 prosent i året, og er en medvirkende faktor til nedgangen av insekter, forteller Erling Fjeldaas. Hvert år de siste 25–30 årene har den totale mengden insekter i verden falt med 2,5 prosent årlig.

– Lysene slukkes fra kl 00:00 – 05:00, en tid på døgnet da det er lite trafikk på veien. Veistrekningene er valgt fordi veilyset på disse har antatt høy negativ effekt på naturen.

Strekningene dette gjelder er E18 Sannidal–Østerholt sør i Telemark, Rv15 Bismo sentrum–Storøye i Sjåk kommune i Innlandet, R9 Homstean–Skarpengland i Vennesla i Agder og Fv2962 Sky-krysset–Gamle Solum kontrollstasjon i Larvik.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *