Står dekkene på riktig vei?

Du har sikkert fått på vinterdekkene nå, men enten du skiftet dekkene selv eller fikk det utført på et dekkhotell er det en ting du skal sjekke; Står dekkene riktig vei?

Det er mulig å sette på et dekk feil vei. Sjekk om det gjelder dine. Foto: Knut Randem.

– Mange vinterdekk har en bestemt rotasjonsretning. Hvis du har slike dekk er det viktig å sette dekkene på riktig side av bilen slik at de roterer riktig vei, sier Arne Larsen Island i Statens vegvesen.

Rotasjonsretningen er markert med en pil på siden av dekket. Hvis dekket har rotasjonsretning kan du ofte se det på selve dekkmønsteret som har en slags «V-form». Da skal spissen på V-mønsteret peke i kjøreretningen.

– Dekk med rotasjonsretning er designet slik at en bestemt rotasjonsretning gir det beste veigrepet og best drenering av vann og snø ut av mønsteret, sier Island.

Det er imidlertid ikke alle dekk som har rotasjonsretning markert, så hver enkelt må sjekke hva slags dekk de har.

– Vi ser av og til at også de som får dekkene montert på dekkhotell eller verksted får dekkene montert feil vei. Så selv om du kjøper denne tjenesten er det ingen garanti for at jobben blir gjort korrekt, sier Island.

Piggdekk
Hvis du bruker piggdekk er det viktig at dekket roterer samme vei hele sin levetid. Hvis dekket stod montert på høyre side i fjor, skal det også stå på høyre side i år.

– Grunnen til det er at piggene setter seg i fartsretningen. Hvis dekket roterer andre vegen vil piggene løsne mye tidligere, sier Island.

Tekst: Redaksjonen
Kilde: Pressemelding

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *