Den Gyldne Omvei på Inderøy har mye å by på. Is som er laget på gården. Norges fineste tettsted. Kunstverksted i særklasse. Kulturlandskapshotell. Idyllisk kai og mye, mye mer som for eksempel Den Gyldne Aquavit.

Astrid Aasen med is som er laget på hennes egen gård. Melka kommer fra kuene som går og beiter på nedsiden av fjøset på gården.
Solen skinner fra en skyfri himmel, det er knallvarmt. Vi kjører fra E6 og inn på «Den Gyldne Omvei» til Inderøy sør for Steinkjer nord i Trøndelag. Veien fører oss mellom store, grønne åkrer med gress, videre langs gyllengult landskap med korn og etter noen kilometer er vi på et sted som heter Gangstad. Tett inntil sentrum der ligger gården Øvre Gangstad med ysteri hvor de lager både ost og is.
Velkommen
«Hei»! Astrid Aasen ønsker velkommen der hun står bak disken og selger is som er laget av melka fra kyrne på gården, til glade folk på en varm solskinnsdag. Hun serverer kuleis med ti forskjellige smaker som for eksempel vanilje, lakris, kaffe & whiskey.
– Det er slike dager som holder meg oppe. Trivelige kunder som gir oss gode tilbakemeldinger, sier hun. På denne gården sitter folk ute i finværet og koser seg med is og kaffe.

Inderøy Landhandleri i Straumen sentrum er en attraksjon i seg selv, der den ligger på andre siden av gaten for Nils Aas Kunstverksted.
Lager kunst
Vi møter noen av hennes gjester som bor på Inderøy og spør dem om hva de vil anbefale å se der denne dagen. Mange foreslår kunstutstillingen til Nils Aas. Vi reiser om lag en mil videre og parkerer i Straumen. Vi går et par hundre meter og kommer til idylliske gater i sentrum.
På et hjørne står huset med Nils Aas Kunstverksted. Vi går inn. Midt i det kjempestore utstillingslokalet, er det plassert en flere meter høy stabel med ved. Hver enkelt vedskie er lagt på en spesiell måte, slik at det til slutt ble et svært iøynefallende kunstverk som Nils Aas lagde i sin tid.

Denne vedskulpturen til Nils Aas står midt i hans utstilling på Straumen i Inderøy, stedet for han vokste opp.
– Vedskulpturen lagde Nils Aas fordi han ville at folk skulle føle seg hjemme. Han brukte ved, et hverdagslig materiale som likevel ga en abstrakt form. Nå i dag pleier jeg å si at mange blir lurt til å like abstrakt kunst ved å se på denne, sier formidlingsansvarlig Solveig Viken i Nils Aas Kunstverksted.
Rundt om i utstillingslokalet er det satt opp mange forskjellige kunstverk, både skulpturer, figurer og abstrakte ting som han lagde i sin tid. Det var Nils Aas selv som satte opp denne utstillingen i 1996. Dette er en fast utstilling. Nils Aas vokste opp i gata rett ovenfor kunstverkstedet. Han døde i 2004 i en alder av 71 år.
– Nils Aas er en viktig person i norsk kunsthistorie, sier Solveig Viken. Nils Aas lagde kongemonumentet av Haakon VII på 7. juni plassen ved Utenriksdepartementet i Oslo, og mye, mye mer.
Lage egne kunstverk

En familie lager sine egne kunstverk i Nils Aas Kunstverksted på Straumen i Inderøy. Fra venstre: Kristin Serenne Mo Forberg, Øystein Høynes, Borghild Michaelsen Høynes og Erling Daae Forberg.
I et rom ved utstillingslokalet står et verksted. Der kan folk lage sine egne kunstverk. Da vi var på besøk satt en familie og formet leire til skulpturer. De stortrivdes med å kombinere besøk på utstillingen og selv lage kunst, inspirert av å være i dette kreative miljøet.

Denne skulpturen lagde 11 år gamle Kristin Serenne Mo Forberg i Nils Aas Kunstverksted på Straumen, da hun var på besøk der sammen med sin familie.
Vi takker for opplevelsen i kunstsenteret til Nils Aas og går ut i gatene på Straumen. Straumen er så fint, at det ble kåret til Norges fineste by i Norge i 2020, selv om den ikke har bystatus. Straumen er med andre ord verd turen til Inderøy i seg selv.
Noen meter fra gatene i Straumen sentrum er det en park hvor Nils Aas har en rekke skulpturer som viser noe av hans fantastiske spennvidde som kunstner, fra ei lita and på en stein til en stor Muus skulptur som rager mange meter i været i parken som heter Muustrøparken.
Servering
Det er tid for servering med spektakulær utsikt. Noen vi møter i gata i Straumen sentrum anbefaler oss å reise til Øyna kulturlandskapshotell, øverst i åsen ovenfor Straumen.
Vi kjører noen kilometer og parkerer. Der er det fantastisk utsikt ned mot Straumen, med Trondheimsfjorden til høyre og Borgenfjorden til venstre, med bugnende åkrer i horisonten under en lettskyet himmel.
– Vi har bygd Norges første kulturlandskapshotell med «svevende rom» ut fra fjellet, sier Frode Sakshaug som driver hotellet sammen med sin kone Kristine Daling Sakshaug. Hotellrommene er bygd inn i fjellveggen på kanten av en bakketopp, så i pakt med naturen – kulturlandskapet – at det kan være vanskelig å få øye på dem. Alle rommene er bygd med store vinduer slik at gjestene kan nyte den fantastiske utsikten.
Sprit
Vi takker for omvisningen på det eksepsjonelle hotellet høyt over Straumen på Inderøy. På andre siden av øya ligger det, etter det vi har hørt, en gård hvor de lager sprit. Vi reiser dit.

Inne i gårdsbutikken til Kirsti Farbu på Berg Gård er det mye å se på. Hun selger kjøttvarer fra lammene og frilandsgrisene på gården. På gården lager de også sprit.
– Hei! Kirsti Farbu står i butikken på Berg Gård hvor de har mye å by på. Hun driver gården sammen med sin mann Svein Berfjord. Inne i butikken selger de kjøtt fra lam og frilandsgris som de har på gården! Dyrene er til og med slaktet på gårdens eget slakteri. Mange snakker om kortreist mat som en kjempestor fordel. Her selger de bokstavelig talt ureist mat, direkte fra dyrene på gården.
Brenneri for akevitt
Ikke nok med det. I et stort bygg på baksiden av hovedbygningen, har de brenneri. I Inderøy Brenneri lager de akevitt. Karve er det viktigste krydderet i akevitt og karve dyrker de på gården.
– Karve som dyrkes så langt nord gir et meget høyt oljeinnhold, og det er oljen som gir smaken, forklarer Svein Berfjord som driver brenneriet. Han ønsker å lage en ny akevittstil hvor han erstatter klassiske akevittkrydder med vekster fra Inderøy.
– Jeg har testet ut 60 forskjellige urter, blomster og planter på Inderøy, for å komme fram til den ultimate akevitt, sier han. Akevitten lages på løvetann, granskudd, mjødurt, kvann, rosenrot, tindvedbær og en lang rekke andre vekster som han høster på Inderøy.

Denne akevitten er laget på Berg Gård på Inderøy. Vebjørn Berfjord, sønnen på gården, skjenker i en smaksprøve.
En av akevittene har til og med fått navnet «Den Gyldne Aquavit».
– Alt som her er destillert, er høstet langs Den Gyldne Omvei og søtet med sommerhonning fra gården, sier han.
Idyllisk
Det er idyllisk på denne gården hvor sauene, lammene og frilansgrisene går ute og beiter på baksiden av fjøset, mens turistene sitter og slapper av på uteplassen foran gårdsbutikken som holder til i et stort, rødt hus. Vi takker nei til smaksprøve på akevitten og kjører edru videre nedover en bakke og noen hundre meter ned til Kjerknesvågen kai som er en turistattraksjon i seg selv.
Kaia ligger fredfullt ned mot Beitstadfjorden med både restaurant og en liten kiosk med salg av kaffe og vafler og uteservering, med noen benker helt ut mot vannkanten, hvor det ligger en gammel fiskebåt inntil kaia. Alt dette, med is på gården, kunst, kulturlandskapshotell, akevitten, og den idylliske kaia, er bare noe av det man kan oppleve på Den Gyldne Omvei på Inderøy i Trøndelag.
Tekst og foto: Harald Vingelsgaard, BoCM
En ting du ikke får der er Inderøysodd. Vi leita, men fant ikke et sted, bortsett fra frysedisken på Rama 1000.🤪