Spektakulær turistvegattraksjon åpner i Hardanger

I det mektige Hardangerlandskapet har Nasjonale turistveger skapt et unikt turistveianlegg med utsikt nordover Sørfjorden. Det åpner i neste uke.

Nye Espenes rasteplass åpner i neste uke. Foto: Frid-Jorunn Stabell.

Onsdag 31. august 2022 åpner Statens vegvesen Espenes rasteplass med utsiktspaviljong og toalett.

Espenes er en flott stopp mellom Kinsarvik og Odda med lang tradisjon som rasteplass langs riksveg 13 i Sørfjorden. Den gamle rasteplassen var riggområde da riksvegen ble utbedret, men ble stående som ei stor grusflate i det elles så bratte landskapet. Her har Statens vegvesen bygd en ny moderne rasteplass i attraksjonen Nasjonale turistveger.

Anlegget sitt særpreg er en 64 meter lang og 4 meter bred konstruksjon i rustfritt stål med 12 takmodular med varierande høyde. Takkonstruksjonen blir holdt oppe av massive stålsøyler og er fundamentert på ei plate av betong. De samansveisede stålplatene er 6 mm tykke og veier til sammen 31 tonn, forteller Statens vegvesen i en pressemelding.

Med utsikt over Sørfjorden. Foto: Frid-Jorunn Stabell.

Den høyeste delen nærmest veien inneholder toalett, mens rasteplasser under den lavere takkonstruksjonen tilbyr god utsikt nordover Sørfjorden. Under takkvelvene opplever den besøkande forskjellige utsnitt av landskapsrommet sammen med lysets skiftende refleksjonar i stålet.

– Espenes som turistveginstallasjon tilbyr nå de veifarende en velgjørende pause mellom bratte fjell, steile knauser og med fjorden som naturlig blikkfang og følgesvenn, sier Bjarne Ringstad i Code arkitektur.

Planen var at anlegget skulle stå ferdig høsten 2021. Slik gikk det ikke. En pandemi, forsinkede leveranser av stål og ruskevær på Vestlandet var utfordringer som sto i kø for det nye signalbygget på Espenes. Nå er turistvegattraksjonen endelig på plass til en total kostnad på 40 millioner kroner, finansiert av den statlige bevilgninger til attraksjonen Nasjonale turistvegar.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  3 comments for “Spektakulær turistvegattraksjon åpner i Hardanger

    • Rasteplasser er ment for rast og hvile. Den kan også inkludere å sove. På mange rasteplasser bli dette utnyttet i større omfang enn det myndighetene ønsker. Derfor blir det noen steder forbud mot «camping». Hva som blir tillatt og hva det er plass til på denne plassen, kjenner vi ikke til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.