Stadig flere velger camping som ferieform, og mange campingbedrifter forbereder seg på en hektisk sommer. Camping har blitt trendy, er oppsummeringen fra Campingkonferansen 2023.
— Mange ønsker å være aktive når de er på ferie, de ønsker gode, kortreiste opplevelser som oppleves meningsfulle. Folk vil reise til steder med gode verdier, der vertskapet tar vare på naturen og miljøet rundt seg. Flere og flere søker ferier omgitt av fantastisk natur, stillhet og ren luft. Dette er campingbransjens unike «selling point», og som kommer til å tiltrekke mange gjester de neste årene, sier Jarle Buseth, bransjeansvarlig for camping i NHO Reiseliv.
— Camping er ikke det det engang var. Det har blitt en moderne bransje som har investert mye i flotte sanitæranlegg, lekeplasser og kvalitet de siste 10-15 årene. Det er ikke lenger bare pensjonister og barnefamilier som velger camping. De siste årene har vi sett at stadig flere aktive unge drar på campingferie, og det er veldig gøy, sier Buseth.
Han har bak seg Campingkonferansen 2023, som ble arrangert i forrige uke. Der møttes blant annet en rekke eiere av campingplasser.
Buseth mener camping er en ferieform som treffer godt på det som er i vinden nå. Det blir en hektisk sommer, spår han.
Pandemien oppgis som årsak til det tydelige oppsvinget i besøket på campingplasser. Juli 2021 var campingplassenes beste måned noen sinne med over 3 millioner registrerte overnattinger på campingplassene.
Etter det har utlendingene kommet tilbake etter pandemien, men også nordmenn har begynt å reise ut av landet igjen. Ifølge NHO Reiselivs undersøkelse blant 64 campingmedlemmer, svarer godt over halvparten at de har opplevd en økning i antall utenlandske campinggjester de siste 10 årene. Hver fjerde campingbedrifter forventer en økning i utenlandske gjester også i 2023.
Hva gjør nordmenn i sommer?
Så spørs det hva nordmenn gjør i sommer. Vil dårligere økonomi stanse de lange utenlandsturene? Vil vi heller benytte oss av det mer kortreiste tilbudet i Norge? Det undres også campingplasseierne.
I følge en undersøkelse, som NHO Reiseliv foreløpig velger å holde for seg selv, vil mange flere av oss holde seg i Norge i år.
– Næringa er nøktern og håper på gode tall. Medlemmene våger ikke å tro på nye rekorder, men de tror besøket blir på nivå med sommeren 2022, sier Buseth.
I 2022 økte belegget på norske campingplasser med 4,6 prosent fra 2021 til 8,4 millioner overnattinger. Utlendingene sto for 2,6 millioner av dette, i følge tall fra Statistisk sentralbyrå. Bobiler sto for tett oppunder 2 millioner av overnattingene på campingplassene.
– Vi var nylig på feriemessen i Herning. Der merket vi oss at få dansker kommer til å reise hit i juli. De vil velge juni og spesielt august. I juli er uansett det meste fullt. Det spennende er å se hvordan besøker utvikler seg i de andre månedene. Vi har stor tro på en god økning i august.
– Har du fått et inntrykk av hvordan prisen kommer til å utvikle seg i år?
– Jeg tror de kommer til å stå ganske stille. Men prisen på strøm vil være avgjørende. Stadig flere campingplasser får strømmålere og jeg tror mange kommer til å prise strøm som et tillegg til overnattingsprisen, sier Buseth. Dermed kan det bli bedre valgfrihet for de som er selvforsynte med strøm i bobilen.
Buseth merker for øvrig en begynnende trend der vinterstengte campingplasser åpner til påske i stedet for å vente til 1. mai.
Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no