Spania går for 4250 kg

Det kan se ut til at Spania får nye førerkortregler fra 1. juli. Erfarne sjåfører skal få kjøre biler opp til 4250 kg med B-førerkort.

Spania øker ensidig vektgrensen for førerkort klasse B. Foto: Knut Randem.

Det er Canariajournalen som meldte dette på sine nettsider i går. De siterer det spanske trafikkdirektoratet, som tar sikte på å innføre de nye reglene fra 1. juli.

I følge nettmagasinet vil vektgrensen for førerkort klasse B økes til 4250 kg uten endringer i førerkortet eller ytterligere prøver. Kravet er imidlertid at innehaveren av førerkortet har hatt det i minst to år.

For spanske bobileiere er dette en gedigen nyhet, men det går ikke fram av nyhetsmeldingen om de vil kunne ta med seg bobilen utenfor Spania. Det vil de trolig ikke.

Portugal skal ha en tilsvarende ordning, men også den er nasjonal. I flere land i EU/EØS er det et engasjement for å få til en slik endring. Fra norsk side har dette arbeidet først og fremst blitt fremmet gjennom uformelle nettverk etter at samferdselsminister Solvik-Olsen fikk tommelen ned fra EU.

Etter EUs vedtak i fjor om høyere vektgrense for elektriske nyttekjøretøy kan det bli stadig vanskeligere å unngå en generell økning i vektbestemmelsene. Om en gruppe kjøretøy kan kjøres med B førerkort og vekt 4250 kg kan det neppe forsvares ut fra trafikksikkerhetshensyn å nekte andre bilister å gjøre det samme.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: 4250 kg og førerkort klasse B

Del dette med andre:

  4 comments for “Spania går for 4250 kg

  1. Dette er jo gode nyheter for alle som har behov for økt vekt på bobilen. Og jeg tenker det ikke er argumenter som dekker det at vare El-biler skal få økt vekt som komepsasjon forvekt av batteri.Vurdering av trafikksikkerheten må vær lik for alle klasser.

  2. Norsk Bobilforening har allerede fått bekreftet fra en av statssekretærene i Samferdselsdepartementet at de vil undersøke saken med spanske myndigheter og evt ta det vidre.
    Det å kunne kjøre et kjøretøy på 4,25t på B førerkortet og ikke vogntog som i dag er en avsakene NB har jobbet med en stund.

  3. En slik endring vil nok ønskes velkommen av ganske så mange, men om det kun skal bli en nasjonal særregel, kan man jo ikke bevege seg ut over landegrensene med B og 4250.
    Vi får i det minste håpe det blir gjeldende i hele EU ++. 👍

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *