Sommertrafikken roligere enn antatt

– Vi ser en klar nedgang i trafikken på typiske feriestrekninger i uke 28 (midt i juli) fra 2021 til 2022.

Sommertrafikk på smale veier. Foto: Bård Asle Nordbø/Statens vegvesen.

Det sier avdelingsdirektør Tone Margrethe Oppedal i Statens vegvesen og legger til: Så langt i juli er seks personer omkommet i julitrafikken. Dette er på samme nivå som i fjor, men hvert dødsfall i trafikken er ett for mye.

Statens vegvesen har sammenlignet trafikktall i uke 28 (midt i juli) for 2022 og 2021 på E10 i Lofoten, E16 mellom Bergen og Voss, riksveg 7 i Hallingdal og E6 på Romerike og i Gudbrandsdalen. På alle punktene er det mindre trafikk i år enn i fjor. På de store veiene mot syd – E6 ved Sarpsborg og E18 ved Langangen – ser de imidlertid en liten økning denne sommeren.

Første halvår dystert når det gjelder trafikkulykker – med dobbelt så mange dødsfall som i 2021. I disse månedene var det flere biler på veiene enn året før.

– Vi jobber intenst for å finne hva som skjedde i første halvår – om det er noen fellesnevnere for ulykkene, og hva vi kan gjøre for å komme tilbake på rett spor, sier Oppedal.
Undersøkelsene av dødsulykkene i 2022 pågår fortsatt, og det er derfor ikke klart om det er faktorer som går igjen i ulykkene.

Det pågår også en diskusjon om bilenes mange «duppedingser» og skjermer, og om disse distraherer mer enn de hjelper sjåførene.
– Skru av telefonen og la andre operere skjerm og «knotter». Eller stopp bilen hvis du må gjøre det selv.

Hjelp dine medtrafikanter
Oppedal oppfordrer også til å ta bilturen som en del av målet.
– Vi er alle ansvarlige for egen og andres trafikksikkerhet. Hold fartsgrensen og bruk den tiden det tar. Det viktigste er at alle kommer frem dit de skal, sier Oppedal.

– Kjør til siden og slipp andre forbi. Kjører du stor bil – for eksempel bobil, er dette enda viktigere, særlig på smale veier, som det er mange av i typiske turistområder. Forbikjøringer skal man foreta kun der det er helt trygt og der man har gode sikkerhetsmarginer.

Oppedal peker også på andre elementer som bedrer sikkerheten og flyten i trafikken. Som å bruke retningsviser og ha et tydelig kjøremønster. Er du usikker på hvor du skal, kan det være lurt å stoppe og sjekke kartet fremfor å «vingle» i trafikken.

– I 2022 bør det være en selvfølge at vi bruker bilbeltet og ikke er påvirket av rusmidler når vi kjører bil eller motorsykkel. Dessverre viser ulykkesstatistikken av hele 35 prosent av de drepte ikke brukte belte, og over i 20 prosent av dødsulykkene var rus en medvirkende årsak. Bruker du legemidler, må du å sjekke om du kan ta disse når du kjører bil.

Om sommeren er det mange trafikanter på veien – sykler, motorsykler og fotgjengere.
– Ta hensyn til alle du deler veien med, og ta høyde for at de ikke alltid oppfører seg i trafikken slik du tror. Legg inn litt større marginer, selv om det noen ganger koster deg noen sekunder. Slik sparer vi liv, avslutter Tone Margrethe Oppedal i pressemeldingen.

Tekst: Redaksjonen

Les også: Flere kjører utlands enn før korona

Del dette med andre:

  2 comments for “Sommertrafikken roligere enn antatt

  1. Det ble sagt at i juli skulle det være kontroller ‘alle’ steder. Har kjørt 5000 km i Norge i juli, har kun sett en kontroll.
    Når det er sagt, så er jeg enig med problemet med skjermer etc, men det tar et par dyrebare sekunder å sjekke hastigheten for å være sikker på at man er under, og dette må man gjøre flere ganger i minuttet men man venter på politiskolestudenten å hoppe opp av grøfta. Så det å si at man har/ skal ha kontroller er i seg selv en trafikk fare .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *