Sommertrafikken har tatt 27 liv

15 personer omkom i trafikken i juli, 27 i sommertrafikken. Så langt i år har 67 personer mistet livet i trafikken, det er to mer enn på samme tid i fjor.

Sommertrafikk på smale veier. Foto: Bård Asle Nordbø/Statens vegvesen.

Flere aktører har vært bekymret for trafikksikkerheten i sommer, og dessverre har det vist seg å være med rette, skriver Statens vegvesen i en pressemelding. I fjor varslet vegdirektøren «krisemøte» grunnet økningen i trafikkdrepte.

– Vi vet at statistisk sett så er det flest som omkommer i løpet av sommeren, og det ser ut til å gjelde denne sommeren også. Det har skjedd mye positivt for trafikksikkerheten i Norge de siste tiårene, men det er tydelig at det fortsatt er en lang vei igjen for å unngå drepte og hardt skadde i trafikken. Vi må vurdere å revitalisere mye av det påvirkningsarbeidet som tidligere ble brukt for å endre atferd hos risikoutsatte grupper, sier pressesjef i Trygg Trafikk, Christoffer Solstad Steen.

Økning i omkomne kvinner
Flest menn omkommer årlig i trafikken, men i år har hele 19 kvinner omkommet. Det er det høyeste antallet siden 2014.

– Litt overraskende er det flere kvinner enn det pleier som har omkommet dette året. I tillegg ser vi at det er en liten økning i yngre som har omkommet i år, mens det er en nedgang blant de aller eldste. Det er spesielt tragisk når unge jenter og gutter mister livet i trafikken. Det føles fullstendig meningsløst og igjen sitter det pårørende som er rammet hardt og brutalt på grunn av disse ulykkene, sier Solstad Steen.

Møteulykker tar flest liv i juli
Utforkjøringer og møteulykker er de ulykkestypene hvor det omkommer flest personer i trafikken. I juli er det spesielt mange møteulykker.

– Juli har vært preget av alvorlige møteulykker hvor hele åtte personer har mistet livet. Selv om bilene har blitt betydelig sikrere enn tidligere har kroppen vår kun en begrenset tåleevne, og den tåleevnen har selvfølgelig ikke endret seg. I møteulykker er det ofte mye energi og sterke krefter som fører til at liv går tapt. Sørg for at du ikke kjører for fort, og rett oppmerksomheten din mot trafikken og det som skjer foran deg, fortsetter Solstad Steen.

Nordland hardt rammet i juli
Fire personer omkom i Nordland fylke i juli og er dermed det fylket som har blitt hardest rammet denne måneden. Totalt har det omkommet ti personer i Nordland det siste året. Dette er det fylket som er hardest rammet i landet, med unntak av Innlandet.

– Vi skal ikke lenger tilbake enn to år hvor det kun var to omkomne i Nordland i løpet av hele året. Det er fryktelig at det er så mange som ti personer som allerede har omkommet på nordlandske veier. Mange ferieturister valfarter til vakre destinasjoner i Nordland i løpet av sommeren, så det er mye trafikk på smale veger med dårlig standard. Er du på ferietur så oppfordrer vi at du tar det ekstra rolig i trafikken, avslutter Solstad Steen.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *