Syv av ti nordmenn planlegger sommerferie, det er omtrent som i fjor, men marginalt lavere.
– Sommerferien prioriteres til tross for en strammere økonomi for mange, sier Audun Pettersen, bransjedirektør for reiseliv i Virke.
Sommeren står for døren og mange har allerede planlagt eller er godt i gang med å planlegge sommerferien. Blant de som planlegger sommerferie vil nesten halvparten reise ut av landet til reisemål som Spania, Sverige, Danmark og Hellas. Det viser undersøkelsen Reisepuls fra Virke, som omfatter alle typer feriereiser.
– Nordmenn flest eksperimenterer ikke med ferien og velger kjente reisemål, også i sommer. Selv om reiser har blitt dyrere de siste årene, viser undersøkelsen at sommerferien prioriteres, fortsetter Pettersen.
Økonomi og pris styrende
Resultatene fra undersøkelsen viser at det er pris og egen privat økonomi samt politisk stabilitet og trygghet på destinasjonen som er det flest legger mest vekt på når de velger ferie og reisemål.
Reisepuls viser at blant de som planlegger sommerferie, vil gjennomsnittshusholdningen bruke 38 400 kroner på ferien i år, men vi understreker at det er store variasjoner og noen få med stort budsjett trekker gjennomsnittet opp.
De husholdningene som planlegger å legge sommerferien til utlandet har et gjennomsnittlig budsjett på 53 450 kroner.
– Selv om den norske kronen har styrket seg den siste uken så har ferie i utlandet blitt dyrere, men så må vi huske at prisnivået på mange varer og tjenester er vesentlig lavere enn i Norge, sier Pettersen.
Totalt er det hele 22 prosent som oppgir at de skal bruke mer penger på ferie i 2024 sammenlignet med 2023, mens nesten halvparten har samme feriebudsjett som i 2023.
3 av 4 nordmenn som planlegger sommerferie oppgir at årets sommerferie blir i Norge. Da er det Vestland, Oslo og Innlandet og Agder som er reisemålene med størst oppslutning.
Flere medieoppslag den siste tiden har satt søkelys på en potensiell ekstremvarme i Syd-Europa i sommer. Dette ser derimot ikke til å endre nordmenns reisevaner.
– Jeg anbefaler alle å laste ned Utenriksdepartementets app «Reiseklar» og registrere en reise og motta informasjon fra norske myndigheter hvis det skulle oppstå en krisesituasjon på reisemålet, sier Pettersen. Han minner også om viktigheten av å ha en reiseforsikring.
Tekst: Redaksjonen