Sommerferien på avbetaling?

Bestill oppholdet på campingplassen nå og betal når du får feriepengene, reklamerer kjeden. Den sier ingenting om renten før i siste steg av bestillingen.

Her i Hallingdal og på de åtte andre campingplassene i Topcamp kan du nå utsette betalingen. Foto: Knut Randem.

«Bestill nå, betal senere – hvis du ønsker, da!», lyder budskapet på Topcamps hjemmeside. Hva koster det, tenker vi og leter etter informasjon om renter og gebyrer. Det er informasjon du ikke finner uten å bestille et opphold.

Vi starter derfor bestillingsprosessen på en tilfeldig valgt campingplass i kjeden. Vår foretrukne nettleser fungerer ikke når vi kommer til det avgjørende øyeblikket i bestillingsprosessen så vi bytter til en annen nettleser. Heller ikke den virker. Vi venter derfor i ti dager før vi prøver igjen. Vår vanlige nettleser fungerer fortsatt ikke i det avgjørende øyeblikket, men nå fungerer nettleseren Chrome.

Vi starter en fiktiv bestilling for en bobil med to personer og tilkobling til strøm i seks dager i juli. Her får vi valget mellom bobil inntil 8 eller 9 meter. Vi velger 8 meter – og får en plass på 9 meter (til 8 meter pris). Fortsatt vet vi ikke hva renter og gebyrer koster og fortsetter til betaling.

Først nå får vi all informasjon vi trenger. Dersom du får feriepengene dine om 45 dager, så kan du betale hele beløpet da. Gebyret for en utsettelse på 45 dager er kr 29 og noe de fleste trolig vil anse som akseptabelt.

De fleste får ikke feriepengene om 45 dager, men om du vil betale senere, kan beløpet deles opp. Da betaler du ikke når feriepengene kommer, men på avbetaling fordelt på 3, 6 eller 12 måneder. Da er ikke gebyret lenger kr 29, men kr 45 – per måned. Og nå kommer også rentene til. 19,5 prosent rente koster denne avbetalingsordningen i tillegg til gebyrene.

Utsatt betaling i 45 dager koster kr 29. Det blir mer med avbetaling. Foto: Skjermdump fra ekstern kreditleverandør.

Velger du å fordele betalingen over 12 måneder vokser den totale prisen fra kr 2640 til kr 3519. Det koster altså kr 880 å fordele betaling over en så lang periode. Betaler du over 3 måneder koster det kr 230 ekstra. Ferien kan brått bli en del dyrere.

Topcamp forklarer
Bobilverden.no spør Topcamps styreleder Thorstein Berg om motivasjonen for dette tilbudet og hvor lenge de har hatt det.

– Vi la ut tilbudet for ca en måned siden. Det skal være et tilbud slik at flere skal kunne nyte godt av Norge som ferieland. I fjor var det mange som opplevde å ikke få plass de mest populære ukene, sier Berg.

Slike tilbud er uvant i Norge, men Berg forteller at det har vært populært i Sverige. Det ser det ut til å bli også i Norge. Berg forteller at de har tredoblet bestillingene siden de la ut dette tilbudet. Mange campingplasser begynner allerede å fylles.

– Dere skriver at man kan vente med å betale til feriepengene kommer. Om 45 dager har vel de færreste fått feriepengene?
Berg medgir at det er riktig, men da kan man altså velge å fordele betalingen over tid. Tilbudet er ment som et tilbud til de som vil ha en forutsigelig ferie.

– Er det ikke litt sent å vise vilkårene først i betalingsøyeblikket?
– Det er ikke vi som får disse inntektene, men Nets (leverandøren av kredittjenesten. red anm.). Det er kanskje litt sent. Vi har ledermøte i morgen, så vi tar dette opp internt, lover Berg.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  2 comments for “Sommerferien på avbetaling?

  1. Dette blir som å bestille hotell lang tid i forveien. Og bryter fullstendig med slik jeg ønsker bobilferien. Hva med evt. avbestilling?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *