Sommeren ga turistrekord

Rekord for norske turistbedrifter i antall overnattinger, men for campingplassene er kursen stabil og kanskje litt væravhengig.

Norske overnattingsbedrifter har lagt bak seg en rekordgod sommer med solid økning i antallet overnattinger. I juni, juli og august var det 2,9 prosent flere overnattinger sammenlignet samme periode i fjor, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det er neppe tvil om at det har vært stor tilstrømming av turister til Norge i år. Kartet under viser hvilke fylker som har hatt størst økning i sommermånedene sammenlignet med 2023.

Slik økte den totale turiststrømmen i Norge i juni, juli og august. Kilde og kart: SSB.

For campingplassene har det vært en forsiktig økning i besøket. Det begynte i mai med en økning på over 50 000 overnattinger. I juni slo dårlig helgevær inn i Sør-Norge og besøket av nordmenn gikk over hele landet ned med 5,8 prosent mens utlendingene økte med 1,5 prosent.

Juli er sommerens travleste måned for campingplassene. I år var det Vestland, Nordland og Finnmark fylker som fikk den største økningen i besøket. Tromsø, Møre og Romsdal, Rogaland og Østfold hadde også økning i besøket. De øvrige fylkene hadde redusert besøk på sine campingplasser. For Oslo og Akershus var nedgangen betydelig.

Campingplassene økte besøket i alle sommermånedene unntatt juni da Sør-Norge hadde mye dårlig helgevær. Tabell: Bobilverden, kilde SSB.

Juli resulterte i 2,6 millioner overnatting på campingplassene. Det er en liten oppgang fra 2023.

I august 2023 hadde uværet Hans trolig en sterk påvirkning på besøket til campingplassene. I år kunne campingplassene notere seg en økning i besøket med 2,7 prosent. De norske besøkende, som kanskje var mest påvirket av Hans, økte med 3,5 prosent i august sammenlignet med 2023.

I de fire viktige månedene mai – august hadde campingplassene over 6,2 millioner overnattinger.

Slår været sterkere ut for beøskende i bobil? Det kan se slik ut. Tabell: Bobilverden, kilde SSB.

For turister i bobil er det mye usikkerhet om det totale antallet. SSBs statistikk omfatter ikke nødvendigvis overnattinger på bobilplasser – og uansett fanger den ikke opp antallet overnattinger på fricamping. Statistikken gir derfor ikke det totale bildet av antallet overnattinger i bobiler, men situasjonen for campingplassene.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *