Solgte rubbel og bit til Ferda

I dag slapp Ferda nyheten om at de hadde kjøpt familiebedriften. Det slo ned som en bombe i bransjen – selv om noen hadde skjønt at Ferda hadde noe i gjære. Konsernsjefen var nervøs før møtet med de ansatte.

Far og sønn Askjem, Kjell Erik Askjem (t.h.) og Odd Askjem overlater hele virksomheten til Ferda. Arkivfoto: Knut Randem.

Ferdas kjøp av Askjems Camping-Center omfatter ikke bare forhandler, verksted, bobilhotellet og formidlingstjenestene, men også eiendommene.

– De har kjøpt rubbel og bit, sier Odd Askjem i en kommentar når nyheten har lagt seg utover dagen. Nå er familien snart helt ute av virksomhetene. Selv om Odd Askjem er hovedeier har han søsken med på eiersiden, og far som startet selskapet for nesten 52 år siden er fortsatt med på eiendomsiden.

– Dette er en prosess som har gått over fem måneder. Det har vært en tøff og følelsesmessig sterk avgjørelse, sier Askjem. Bare noen få personer innen økonomi kjente til prosessen i tillegg til eierne. Av hensyn til børsreglementet måtte det hele holdes hemmelig til børsen var informert.

Askjem synes det er interessant at noen vil overta hele virksomheten fra familien. De gjør et rent salg og får ikke aksjer som del av oppgjøret. Salgssummen vil han ikke si noe om.

Odd Askjem overlater familiebedriften til Ferda. Foto: Askjems.

– Etter 27 år i bransjen har jeg et ønske om å gjøre noe annet. Jeg bidrar gjerne til at Ferda lykkes og kan bidra dersom det er ønskelig, men noe slikt er ikke avtalt.

– Så hva skal du drive med nå?
– Det blir ikke noe i bransjen. Jeg har noen boligeiendommer og skal fortsette med dem. Jeg liker å skape noe nytt, sier 53-åringen og hevder at han ikke har konkrete planer for hva han skal jobbe med framover. Men han vil ha en fri rolle og ikke bli ansatt noe sted.
– Planen er egentlig å ta et sabbatsår, og så skal jeg ha ferie i juli – for første gang!

Hva ville de ansatte si?
Konsernsjef Leif Terje Hansen i Ferda sier til Bobilverden.no at han møtte de ansatte i Askjems like etter klokka 8 i dag. Et kvarter tidligere var børsmeldingen sendt og oppkjøpet kunne offentliggjøres.

Konsernsjef Leif Terje Hansen i Ferda sier han ble godt mottatt av de ansatte i Askjems. Foto: Ferda.

– Det var spennende å møte de ansatte. Jeg er aldri nervøs for møter, men i dag var jeg faktisk nervøs for hvordan nyheten ville bli tatt i mot.
– Jeg hadde ingen aning om hvordan det skulle gå. Det var Odd som slapp nyheten før jeg kunne fortelle om planene videre. Og vi møtte bare glade og motiverte ansatte. Når det først skulle skje var de fornøyde med at det var Ferda som overtar, forteller Hansen.

Klokka 9 var det møte med de ansatte i Ferda. Samtidig gikk pressemeldingen ut.

Askjems omsatte i 2020 for anslagsvis 300 millioner og får trolig et resultat på pluss minus null når året er gjort opp. Begge deler er litt svakere enn året før.

– Hvordan skal dere få lønnsomhet av dette?
– Det er tatt mange gode grep i Askjems i 2020 der det er lagt til rette for bedre resultater. I nullresultatet ligger det også oppryddingskostnader, sier Hansen.

– Vi skal ikke gjøre noen magiske grep i Askjems, men gjennomføre en magisk sesong, sier Hansen og legger til at han er optimist for bransjen.

Oppkjøpet må godkjennes av Konkurransetilsynet. Hansen ser ingen grunn til at det ikke skal skje og regner med et positivt svar ved påsketider.
Straks godkjenningen foreligger vil de røde og hvite Askjems-skiltene ved E18 i Sem i Vestfold og Telemark byttes ut med Ferdas blåe logo.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Ferda kjøper en av Norges største frittstående forhandlere

Del dette med andre:

  3 comments for “Solgte rubbel og bit til Ferda

    • Der ble vi tatt på fersken. Det heter “rubb og stubb” eller alternativt “rubbel og bit”. Det er helt riktig. Vi har rettet overskriften… 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *