Snart klippes snora for ny tunnel på E134

Datoen har vært holdt hemmelig helt til nå, men samferdselsministeren klipper snora for en ny tunnel på E134 i desember.

Mælefjelltunnelen på E134 er nå nesten klar for åpning. Foto: Statens vegvesen.

Klokka 12.00 torsdag 19. desember åpnes Mælefjelltunnelen på E134 mellom Hjartdal og Seljord for trafikk.

– Alt ligger nå til rette for at vi skal klare å åpne som vi har lovet. Vi har sagt at vi skal åpne til jul i år, og det gjør vi, forteller prosjektleder Trond Øygarden i Statens vegvesen.

Det er lett å se at den nye tunnelen på E134 mellom Gvammen-Århus gjør veien kortere.

E134 er korteste vei mellom Drammen og Haugesund og en av hovedveiforbindelsene øst-vest. Den nye tunnelen gjennom Lifjell vil forkorte veien med 11 km og gi tunge kjøretøy 18 minutter kortere reisetid.

Om kort tid går Statens vegvesen i gang med testing og utprøving av alle installasjoner som finnes i tunnelen. Til sammen er det over 20 000 ulike elektroniske signaler som skal koordineres for å kontrollere alt utstyr i tunnelen.

Når alt er testet og eventuelle feil rettet opp, starter opplæring av personell på Vegtrafikksentralen sør. Operatørene der må kunne takle enhver tenkelig situasjon som kan oppstå i tunnelen. De får hjelp av nærmere 200 kameraer som konstant overvåker tunnelen.

– Vi skal også ha en kjentmann opplæring for nødetatene, slik at de også skal bli best mulig forberedt. I begynnelsen av desember skal det også gjennomføres en stor brannøvelse i tunnelen, sier prosjektleder Trond Øygarden.

Lørdag 16. november arrangeres det åpen dag i tunnelen. Arrangementet starter klokka 10 og varer i fire timer. I løpet av denne tida vil det bli rulleskirenn og en stor konsert med flere aktører.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  1 comment for “Snart klippes snora for ny tunnel på E134

  1. Hade gärna velat komma, men resvägen blir lite lång. Får försöka till våren. Ni må få en fin dag. Lycka till. Lelle

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *