Snart klippes snora for ny tunnel på E134

Datoen har vært holdt hemmelig helt til nå, men samferdselsministeren klipper snora for en ny tunnel på E134 i desember.

Mælefjelltunnelen på E134 er nå nesten klar for åpning. Foto: Statens vegvesen.

Klokka 12.00 torsdag 19. desember åpnes Mælefjelltunnelen på E134 mellom Hjartdal og Seljord for trafikk.

– Alt ligger nå til rette for at vi skal klare å åpne som vi har lovet. Vi har sagt at vi skal åpne til jul i år, og det gjør vi, forteller prosjektleder Trond Øygarden i Statens vegvesen.

Det er lett å se at den nye tunnelen på E134 mellom Gvammen-Århus gjør veien kortere.

E134 er korteste vei mellom Drammen og Haugesund og en av hovedveiforbindelsene øst-vest. Den nye tunnelen gjennom Lifjell vil forkorte veien med 11 km og gi tunge kjøretøy 18 minutter kortere reisetid.

Om kort tid går Statens vegvesen i gang med testing og utprøving av alle installasjoner som finnes i tunnelen. Til sammen er det over 20 000 ulike elektroniske signaler som skal koordineres for å kontrollere alt utstyr i tunnelen.

Når alt er testet og eventuelle feil rettet opp, starter opplæring av personell på Vegtrafikksentralen sør. Operatørene der må kunne takle enhver tenkelig situasjon som kan oppstå i tunnelen. De får hjelp av nærmere 200 kameraer som konstant overvåker tunnelen.

– Vi skal også ha en kjentmann opplæring for nødetatene, slik at de også skal bli best mulig forberedt. I begynnelsen av desember skal det også gjennomføres en stor brannøvelse i tunnelen, sier prosjektleder Trond Øygarden.

Lørdag 16. november arrangeres det åpen dag i tunnelen. Arrangementet starter klokka 10 og varer i fire timer. I løpet av denne tida vil det bli rulleskirenn og en stor konsert med flere aktører.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  1 comment for “Snart klippes snora for ny tunnel på E134

  1. Lennart Grönfelt
    4. november 2019 at 10:19

    Hade gärna velat komma, men resvägen blir lite lång. Får försöka till våren. Ni må få en fin dag. Lycka till. Lelle

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *