Snart tid for julemarkeder hos naboen

Eksjö julemarked. Foto: Johan Lindquist

Det er nesten jul igjen og julemarkeder blir stadig mer populære. Søta bror i øst har en rekke julemarkeder du kan besøke i november og desember.

Slott, gods, gårder og torg blir tilholdssted for julemarkeder for barn og voksne i alle aldre. I Dalarna kan du ta del i julemarked i verdensarven Falu gruva, og i Halland inviterer Tjolöholm slott til herskapelig slottsjul. På øya Gotland steller de i stand til autentisk middelalderjul, og i Göteborg kan du oppleve 5 millioner skinnende julelys og en rekke ulike julemarkeder, konserter og arrangementer når hele byen disker opp til en hyggelig førjulstid. Bli med på tradisjonsrike, kunstneriske, barnevennlige og morsomme julemarkeder i alle former og varianter over grensa.

Visit Sweden har delt sin liste over julemarkeder med oss. Her er det de regner som de beste julemarkedene:

Västsverige:

Julmarked på Gunnebo.

Julemarked på Gunnebo slott
Når: 24.– 25. november og 1.– 2. desember
Hvor: Gunnebo slott og Trädgårdar, Mölndal, Västsverige
Hva: Gunnebo slott og hager slår opp dørene til et økologisk julemarked i 1700-tallsmiljø. Opplev slottet i sin vinterprakt, finn inspirasjon til julegaver og dra på hest- og kjerretur. Fra den store grillen serverer Gunnebo Kaffehus og Krog økologisk snadder og ved lantgården bor Nissemor, som disker opp med julegrøt i sin lille røde hytte. Inne på slottet arrangeres det guidede visninger.

Julemesse på Carlstens festning
Når: 09. – 11. november
Hvor: Carlstens Fästning, Marstrand, Västsverige
Hva: I løpet av den andre helgen i november står svenskenes juletradisjoner i sentrum på Carlstens festning. De tre dagene messen arrangeres pyntes området med juledekorasjon og julelys. Møt flere av landets beste håndverkere og prøvesmak juledelikatesser.

Herregårdsjul på Knistad
Når: 10.– 11. november
Hvor: Knistad Herregård, Västsverige
Hva: I begynnelsen av november kan du oppleve håndverk, julegavetips og delikatesser i fantastiske miljø på julemessen på Knistad Herregård. Du får muligheten til å treffe nissen og nissemor og ta et julebilde.

Julemarked i Hjo
Når: 24. november og 7. – 9. desember
Hvor: Hjo, Västsverige
Hva: I førjulstiden arrangerer den koselige lille byen Hjo to stemningsfulle julemarked. Det første finner sted i den gamle trebebyggelsen ved Vättern og byr på håndverk, klassisk julemusikk, gløgg, turer med hest og vogn og møte med nissen. Her blir det for de modige anledning til å ta seg et vinterbad i Vättern!
Det andre julemarkedet holdes andre helgen i advent i Fågelås og er et tradisjonelt julemarked, hvor besøkende kommer fra både fjern og nær. Her sitter du på halmballer, spiser vafler og drikker gløgg mens et 30 talls utstillere selger ost, brød, røkt rådyr og diverse håndverk. Klokken 16 på lørdag og søndag blir det også arrangert et eget Luciatog.

Julemarked på Tofta Herregård
Når: de tre første helgene i desember
Hvor: Tofta Herregård, Västsverige
Hva: Opplev julestemning på ærverdige Tofta Herregård, en hyggelig utflukt for hele familien. Nyt en koselig fika i kaféen, bli inspirert av ulike utstillere eller kjøp en fin julegave. For barna finnes det ponnyriding, teater og muligheter for å hilse på kyrne og sauene på gården.

Nordens Arks julemarked
Når: 1. desember
Hvor: Norden Ark, Västsverige
Hva: Dyreparken Nordens Ark byr inn til et tradisjonelt julemarked som preges av kvalitet og naturlige produkter.

Göteborg:

Jul på Liseberg. Foto: Liseberg.

Jul på Liseberg
Når: 16.– 18., 23.– 25., 29.– 30. november og 1.– 2., 5.– 9., 11.–23. og 26.– 30. desember.
Hvor: Liseberg, Göteborg
Hva: Julemarkedet i Liseberg er Sveriges største med 500 000 årlige besøkende. Gå på julegavejakt blant 80 ulike boder eller få opp varmen i vinteråpne karuseller. Parken pyntes med 5 millioner julelys og hver dag når parken er åpen vil det bli glitrende isballett. Unge og eldre gjester kan besøke nissens verksted for å levere ønskeliste til nissen personlig. Besøkende kan også oppleve spennende skattejakt i middelalderbyen og kaninland. Liseberg byr på en juleopplevelse utenom det vanlige.

I tillegg til det tradisjonelle julemarkedet vil det også bli holdt et eget designmarked hvor du kan finne kjente merkevarer og unike utstillere.

Julemarked i Haga
Når: 24.– 25. november og de tre første helgene i desember.
Hvor: bydelen Haga, Göteborg
Hva: I slutten av november og de tre første helgene i desember forvandles Haga Nygata til et stemningsfullt marked, hvor det selges håndverk, lokalproduserte varer og design fra områdets mange inspirerende butikker. Ta en pause i en av bydelens mange koselige kaféer og smak på tradisjonelle julespesialiteter som gløgg, pepperkaker og lussekatter.

Jul Kronhuset. Foto: Frida Winter.

Jul på Kronhuset
Når: 01.– 22. desember
Hvor: Kronhuset, Göteborg
Hva: I en av Göteborgs eldste bygninger, fra 1654, finner det tradisjonelle julemarkedet sted. Sug til deg julestemning i historiske omgivelser. Her blir det juleinspirerte aktiviteter for både store og små, og kafé Kronhuset byr på mat og søtsaker. Julepynt, godteri og julegaver i hopetall, her er sjansene store for å finne noe fint til de man er glad i.

À la London design market
Når: 24.– 26. november
Hvor: Auktionsverket Kulturarena, Göteborg
Hva: Göteborgs mest oppadkommende designere stiller ut på dette London-inspirerte julemarkedet. Totalt vil 80 designere stille ut håndlagde julegaver som klær, tilbehør og kunstverk.

Julemarked på Remfabriken
Når: 24.– 25. november
Hvor: Remfabriken, Göteborg
Hva: Ulike håndverkere selger sine produkter blant gamle vevstoler i den historiske Remfabriken i Göteborg. Her finner du hjemmelagde kaker, selvdyrkede grønnsaker, sløyd, keramikk og mye, mye mer.

Designjul på Röda Sten
Når: 30. november og 1.– 2. desember
Hvor: Röda Sten, Göteborg
Hva: Første helgen i desember fylles Röda Sten kunsthall med et stort spekter av nye og etablerte formgivere og designere. Julemarkedet tilbyr et bredt utvalg av unik kunst og designprodukter. Her finner du helt sikkert en julegave til enten deg selv, eller til venner og familie.

Halland:

Tjolöholm. Foto Will Rose.

Slottsjul på Tjolöholm
Når: 16.– 18., 23.– 25., 29.– 30. november og 1.– 2. desember
Hvor: Tjolöholm slott, Halland
Hva: Tjolöholm slotts julemarked byr inn til ærverdig slottsjul med et hundretalls utstillere av håndverk og lokalproduserte matdelikatesser. Hele slottet glitrer av lys og tradisjonell julekos. Barna kan ta med ønskelisten sin til nissen og delta i morsomme juleaktiviteter med nissens alver.

Wapnö julemesse
Når: 22.– 25. november og 30.november – 2. desember
Hvor: Wapnö Gård, Halland
Hva: på Wapnö gård får du en forsmak på julen gjennom det store julemarkedet med 150 ulike utstillere. Her finnes det håndverkere av alle slag og matboden er fylt med julens delikatesser. Hele gården er fylt med julestemning med tente fakler, juletrær, julesanger og juledufter.

Hallandsjul
Når: 16.– 18. november
Hvor: Lilla Böslid, Halland
Hva: Hvert år samles 100 utstillere på Lilla Böslid for å gi besøkende fra både nær og fjern muligheten til å oppleve et ekte gammeldags hallandsk julemarked. Kom og møt matprodusenter og kunsthåndverkere og kjenn på den herlige julestemningen.

Dalarna:

Dalarna Julmarknad, Falu Gruva. Foto Per Eriksson, Visit Dalarna.

Nissemarked på Verket
Når: 15.– 16. desember
Hvor: Verket, Dalarna
Hva: Verket i Avesta forvandles til en stemningsfull nissebolig med alle julens dufter, lys og lyd. Markedet tilbyr varer fra matprodusenter, håndverkere og snekkere. Det vil også bli arrangert aktiviteter for barn, som sledeturer, pepperkakebaking og juleverksted.

Tradisjonelt julemarked i Nusnäs
Når: 25. november
Hvor: Nusnäs, Dalarna
Hva: Et tradisjonelt julemarked med håndverk, julekaker, musikk, lotteri og koselig julestemning. Besøk samtidig Dalahest-fabrikken og se håndverkere i aksjon.

Gammeldags julemarked på Falu Gruva
Når: 9. desember
Hvor: Falu Gruva, Falun, Dalarna
Hva: Opplev magien på Falu Gruvas julemarked, midt i verdensarven Falun. Håndverkere selger genuint håndverk, lokalprodusert mat, kranser, brente mandler og annet julegodt. Gruvenissene tar imot barnas ønskelister og det blir guidede julevisninger i gruven. For deg som vil ha noe godt i magen finnes julebuffé, fika, varm gløgg og hjemmebakt brød.

Småland:

Jul på Kalmar Slott.

Julemesse på Kalmar slott
Når: 29.november – 2. desember
Hvor: Kalmar slott, Kalmar, Småland
Hva: Julemessen på Kalmar slott er blitt en tradisjon for mange og folk kommer langveis fra for å få med seg den stemningsfulle begivenheten. Her finnes Sveriges beste smeder, lysstøpere og tekstilmakere, og i slottets matbod frister selgere med ost, brød, sennep, fisk, gløgg, skinke og andre julegodter. Under messedagene vil det også bli arrangert diverse aktiviteter på området, og besøkende bør få med seg den fine julemusikken i Slottskyrkan.

Jul i Åsens by
Når: 1.– 2. desember
Hvor: Åsens, Haurida, Småland
Hva: I Sveriges første kulturreservat har tiden stått stille siden århundreskiftet. Bli med på et nostalgisk julemarked i landlige og historiske omgivelser.

Eksjö julemarked
Når: 8.– 9 desember
Hvor: Eksjö, Jönköping, Småland
Hva: Et av Smålands største julemarked i den sjarmerende trehusbebyggelsen i Eksjö Gamla Stan. Et hundretalls håndverkere selger sine varer på Eksjö museum, Museigården, Forminnesgården, Lilla Torget og Stora torget. Her blir du tatt med tilbake til et markedsmiljø som det var for 100 år siden – kjenn duften av gløgg og støpte lys, og lytt til lyden av hestehover mot hard snø.

Smålandsjul på Huseby
Når: 10.– 18. november
Hvor: Huseby, Småland
Hva: En av Nordens største julemesser går tradisjon tro av stabelen på Huseby bruk, 2 mil sør for Växjö. Området lyses opp av 200 juletrær og 500 fakler, og i boder og hus finner du 170 selgere. Møt et genuint håndverksmiljø og kjøp godsaker av landets beste mathåndverkere.

Julemarked i glassriket
Når: 10. november – 23. desember (torsdag til søndag) og 25.–30. desember (alle dager)
Hvor: Kosta, Småland
Hva: På Kosta glassbruk midt i glassriket arrangeres julemessen helt fram til lille julaften. Her finner du markedsboder med julemat og håndverk. Husk også på å besøke hytten med glødende glassovner og se glassblåsere i aksjon.

Julemarked på Astrid Lindgrens Näs
Når: 14.– 16. desember
Hvor: Astrid Lindgrens Näs, Småland
Hva: Opplev et tradisjonelt julemarked i Astrid Lindgrens ånd. Ved forfatterens barndomshjem finner du kunst- og mathåndverk til salgs i et sjarmerende miljø. Adventsorkesteret spiller opp til julestemning og husk å få med deg den fine utstillingen om Astrid Lindgren.

Gotland:

Gotland julemarked. Foto Anna Sundström.

Middelalderjul
Når: 7.– 9. desember
Hvor: Visby, Gotland
Hva: Verdensarven Visby byr inn til julefeiring i middelalderstil. Her kan du oppleve teaterforestillinger, ildshow, riddere, middelalder julebord og mye mer. Nyt desember og julestemning i middelalderdrakt.

Alla tiders jul
Når: 2. desember
Hvor: Visby, Gotland
Hva: Første søndagen i advent stelles det i stand til et tradisjonsrikt julemarked i Santa Karinas kirkeruiner med håndverk, bakverk og delikatesser. Opplev Visbys autentiske julestemning, og bli med på dans rundt granen!

Stockholm:

Stockholm. Foto: Henrik Trygg.

Sveriges eldste julemarked
Når: 24. november – 23. desember
Hvor: Gamla Stan, Stockholm
Hva: Tradisjonen tro arrangeres julemarkedet i Gamla stan i år som de siste 103 årene. Her fylles det brosteinsbelagte torget med rødmalte boder med alt fra sukkerspinn og karameller, til keramikk og kunst.

Julemarked på Drottningholm
Når: 8.– 9. desember
Hvor: Drottningholm, Stockholm
Hva: Den svenske kongefamiliens bolig står oppført på UNESCOs verdensarvliste og er et flott sted å besøke – spesielt den andre helgen i desember, når det arrangeres et tradisjonelt julemarked. Da fylles Slottsgården av håndverkere, smeder, lysstøpere, tekstilere og matprodusenter.

Designhøgskolens julemarked
Når: 8.– 9. desember
Hvor: Beckmans Designhögskola, Stockholm
Hva: Studenter ved designskolen Beckmans byr inn til gavefest! Her kan du finne unike, uventede og personlige julegaver designet av skolens studenter innen form og visuell kommunikasjon. Kaféen vil også holde åpent hele helgen og serverer juletallerken, smørbrød, pepperkaker, kanelboller, lussekatter og gløgg.

Jul på Rosendal
Når: åpent hver dag, men arrangement 22. november og 16. desember
Hvor: Rosendal, Stockholm
Hva: Den 22. november innvies julen på Rosendal Trädgård med mat, musikk og vinterpyntede drivhus. Varm eplemost, safranboller og gløgg serveres i kaféen og i drivhuset finner du julens blomster og vekster. I midten av desember tennes ild, lykter, lysinstallasjoner og fakler over hele området når Rosendal inviterer til det stemningsfulle arrangementet “Vinterljus”.

Julebord i Delsbogården. Foto: Marie Andersson, Skansen.

Gammeldags jul på Skansen
Når: 24. november – 16. desember
Hvor: Skansen, Stockholm
Hva: Friluftsmuseet Skansen byr inn til et tradisjonsrikt julemarked i helgene mellom 24. november og 16. desember. Ta en rusletur rundt i juleduftende gårder og hus, og opplev hvordan julen ble feiret i gamle dager. I tillegg til julemarked vil det også bli dans rundt juletreet, juleverksted og svenske juletradisjoner. Skal du feire jul i Stockholm så er Skansen stedet!

Örebro:

Julmarked Wadköping. Foto Wadköpings kontor.

Historisk julemarked i Wadköping
Når: 25. november, 02., 09. og 16. desember
Hvor: Wadköping, Örebro
Hva: Det historiske miljøet i Wadköping inviterer til et stemningsfullt julemarked. Her kan du finne julepynt, håndverk, nisser, kranser, oster og alt annet som hører julen til.

Värmland:

Jul i Mariebergsskogen
Når: 8.– 9. desember
Hvor: Mariebergsskogen, Värmland
Hva: Julemarkedet i Mariebergsskogen i Karlstad er proppet med delikatesser, håndverk og morsomme aktiviteter for barn. I løpet av to dager fylles parken med Värmlandsk julemat og håndverk av høy kvalitet.

Julemarked på Alsters Herregård
Når: 1.– 2. desember
Hvor: Alsters Herregård, Värmland
Hva: Første helgen i advent arrangeres det et koselig julemarked på Alsters Herregård rett utenfor Karlstad. Genuint Värmlandsk håndverk, lokalprodusert mat og ulike aktiviteter får herregården til å yre av liv. 70 utvalgte utstillere viser stolt fram og selger sine varer til kjøpelystne besøkende. Her kan du ri ponni, prøve deg i smia, lytte til korsang eller prøve lykken i fiskedammen, aktivitetene er mange og varierte.

Jul på Mårbacka
Når: 1. – 4. november
Hvor: Mårbacka Minnesgård, Värmland
Hva: I Selma Lagerlöfs barndomshjem arrangeres det et populært og tradisjonelt julemarked. Julemessen finner sted i bygningene som ligger rundt herregården og her blir gamle tradisjoner videreført gjennom klassisk håndverk. En stor matbod fylles med julemat av alle sorter, og du kan også få sjansen til å prøve deg som polkagrisbaker. I Selma Lagerlöfs velbevarte hjem foregår det guidede turer, hvor du får høre den tragiske, morsomme og ikke minst interessante historien om en av Sveriges mest kjente forfattere.

Tekst: Redaksjonen
Kilde: Visit Sweden

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *