Snart 50.000 bobiler i Norge

Geir Holm (t.v.) og Konrad Sel er nesten helt klare dagen før Caravanmessen 2017 åpner. Rundt dem jobbes det på spreng. Foto: Knut Randem.

En fullstappet Caravanmesse er et resultat av stort salg av bobiler i Norge. Bobilsalget er fortsatt i solid vekst og neste år vil antallet bobiler i Norge passere 50.000. Salget av bobiler økte solid i første halvår og har hatt en prosentvis større økning i juli og august.

I morgen, torsdag 14. september åpner Caravanmessen for 21. gang. Samtidig er den større enn noen gang og fyller samtlige haller i Norges Varemesse på Lillestrøm. Messegeneral Konrad Sel forteller at han de siste ukene har måttet si nei til flere som har vært for sent ute.

Sel er overrasket over at hall A ble utsolgt allerede det første året den blir tatt i bruk. Ved tidligere utvidelser har det tatt litt tid å fylle opp nye haller.

Ved tidligere messer har mange klaget over lite varer å ta med seg hjem. I år er det fire leverandører av utstyr som har laget butikker på messa. Hvor mye de stiller ut og hvor mye de selger over disk varierer. Ellers er det bobiler i alle størrelser, campingvogner og tilbehør til dem å se på. Det kan du også kjøpe, men du kan neppe ta det med hjem fra messa…

Rekordsalg fortsetter
Geir Holm, generalsekretær i Norges CaravanBransjeforbund (NCB), er tilfreds, men også spent på vegne av bransjen. Hans medlemmer omsetter for 6,9 milliarder kroner i året. Et galt politisk vedtak om avgifter kan påvirke dette sterkt. De 95 forhandlerne omsetter alene for 5,6 milliarder kroner med en resultatgrad etter skatt på 3,24 prosent. Da er hvert statsbudsjett spennende. Holms tall viser at hans medlemmer selger 95,4 prosent av alle nye bobiler i Norge.

Ved siste årsskifte var det 45.540 registrerte bobiler i Norge. Fram til 31. august 2017 er det solgt 2964 nye bobiler. Da er det ikke langt igjen til 50.000, men Holm regner ikke med at det skjer før neste år. Noen går jo også ut av sirkulasjon.

Salget av bobiler hittil i år fordeler seg med 1993 under 3500 kg og 971 over. Det er en økning på hhv 13,4 prosent for de under 3500 kg og hele 36 prosent for de større bobilene. Fjorårets endringer i regelverket for større bobiler kan være årsaken til denne økningen.

Hordaland selger flest bobiler. Der er det solgt 331 bobiler hittil i år. På de neste plassene kommer Møre og Romsdal (298), Rogaland (271) og Nordland (267).
I Hedmark fylke har bobilsalget økt med hele 102,6 prosent fra året før, men da hadde fylket spesielt lave tall.

NCB har etablert NCB-akademiet. Gjennom dette opplæringstilbudet har 68 verksteder med 142 mekanikere blitt sertifisert for gassarbeid. Dette opplæringstilbudet føres videre. På nyåret starter NCB også med et opplæringsprogram i fukt- og blikkarbeider, forteller Holm.

NCB eier halvparten av merkevaren Caravanmessen. Den andre halvparten eies av Utstillingsplassen messer AS, som Sel representerer.

Ingen fare for messecampen
Da meldingene kom til Konrad Sels kontor på Hamar om at det ikke ble noen messecamp i år, kastet han seg straks i bilen. Messecampen er viktig. Det viste seg at det hele skyldtes dårlig kommunikasjon, forteller han.

Det er bygd et hotell på området og driften av messecampen måtte bare justeres litt, men kan fortsette stort sett som før, og det skal være plass til alle – uten påmelding. Det blir riktignok ingen messekro der, men hotellet kan servere både det ene og det andre til de som bor på messecampen.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *