Slik slipper du tilhenger-trøbbel

Med Bil og henger-appen fra Statens vegvesen kan du nå enkelt sjekke både hva bilen og tilhengeren faktisk tåler – og om den som skal kjøre bilen faktisk har førerkortet som trengs for å dra lasset.

Fyll inn bil- eller hengernummer og finn info.

– Vi får en del spørsmål både om hvor stor tilhenger de har lov til å kjøre med førerkortet sitt, hva slags tilhenger som kan brukes til den bilen de har og hvordan tilhengeren skal lastes. I Bil og henger-appen får du svar på alle disse spørsmålene, sier Bujar Llukaj i Statens vegvesen.

Hver tilhenger har et eget vognkort som forteller hvor tungt den kan lastes. I tillegg står det i bilens vognkort hva den kan dra, og førerkortet ditt sier hva du har førerrett til.

Med appen trenger du ikke finne frem noen av disse dokumentene. Alt du trenger å gjøre er å taste inn registreringsnummeret på hengeren og bilen, og du får svar på om du har en lovlig match. Og når du først har mobilen fremme, kan du sjekke førerkortet på vegvesen.no for å se hva du faktisk har rett til å kjøre.

Ulike regler for fart
– De fleste er flinke til å undersøke hva som er riktig bruk av bil og henger, men for mange går det gjerne en del tid mellom hver gang de skal i «tilhenger-aksjon». Da er det fint at de enkelt kan finne svaret på det de lurer på selv, uten å måtte være avhengig av våre åpningstider på trafikkstasjon eller telefon, sier Llukaj.

Det er også en del førere som ikke er klar over fartsbegrensningene for tilhengere. Med en henger uten bremser kan du ikke kjøre fortere enn 60 km/t hvis tilhengeren har aktuell totalvekt på 300 kg eller mer, mens makshastigheten for en henger med bremser er 80 km/t. Også dette vil Bil og henger-appen gi deg svar på.

Du får all info om bil eller henger. Du kan lagre bil og henger i app-en slik at du har det til en annen gang. Dette er bare et utsnitt av det du får.

Bujar Llukaj minner også om en annen problemstilling som mange kanskje ikke er klar over: Ansvaret du som eier av en bil eller tilhenger har for å sjekke at de som låner av deg har førerkortet i orden.

Din plikt å sjekke svigersønnen!
– Særlig nå på høsten, med studenter som flytter, hageavfall som skal kjøres bort og ikke minst båter som skal tas opp, er dette en kjent situasjon for mange: En god venn eller kanskje en svigersønn ber om å få låne bilen og/eller tilhengeren din. Da er det faktisk ditt ansvar etter vegtrafikkloven å sjekke at den som låner kjøretøyet ditt, har førerkort for den klassen som kreves, sier Llukaj.

Dersom man skulle overlate et kjøretøy til noen som ikke har førerkort eller riktig førerkortklasse til å føre kjøretøyet, kan det få konsekvenser også for bileier. I verste fall kan du selv miste førerkortet.

– Privatpersoner med digitalt førerkort har fra april i år hatt anledning til å skanne QR-koden i andres digitale førerkort for en effektiv og sikker verifisering av førerkortet. Nå kan også bedrifter som leier ut gjøre dette. Det er en ny funksjon som kommer nå i høst, og som gjør det enklere både for de som leier og de som leier ut ved at alt kan håndteres via mobilen, sier Llukaj.

Bil og henger-appen er del av en større satsing der Statens vegvesen over de siste årene har innført en rekke nye digitale selvbetjeningsløsninger. På kort tid er disse blitt meget populære blant brukerne, med blant annet mer enn 4 millioner digitale salgsmeldinger og snart 130 000 bestillinger av nye førerkort, heter det i en pressemelding fra Statens vegvesen.

Bil og henger-appen laster du ned der du vanligvis henter dine app-er.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *