Slik sjekker du brannslukkingsapparatet!

Sjekk brannslukkeren en gang i året, sier branninstruktør Audun Olsen-Skaldehaug i Oslo brann- og redningsetat. Foto: Rolf Magnus W. Sæther, Newswire.

Du har selvfølgelig et brannslukkingsapparat i bobilen. Mange slurver med kontrollen av slukkerne. Er du en av dem?

I bobilen skal du ha et apparat på minimum 2 kg. Men det må kontrolleres med jevne mellomrom.
– De fleste vet ikke at røykvarslere, brannslukkere og brannslanger har holdbarhetsdato, og må kontrolleres jevnlig. I en travel hverdag kommer nok både kontroll og vedlikehold av brannsikkerhetsutstyr langt ned på prioriteringslisten, sier Jan Olav Nilssen, ansvarlig for skadeforebygging i forsikringsselskapet If. Han snakker like mye om slukkeutstyret du har hjemme i anledning den årlige brannvernuka.

Sjekk pulverapparatet selv
– Én gang i året bør du vende slukkeren opp ned og legge øret inntil. Lytt etter lyden av pulver som sildrer nedover. Dette er en fin kontroll, som samtidig motvirker at pulveret forsteiner seg. I tillegg bør du sjekke at pilen står på grønt og at plomberingen er intakt, sier branninstruktør Audun Olsen-Skaldehaug i Oslo brann- og redningsetat. Se video nederst på siden.

Slukkeskum varer ikke evig
Sprayflasker med slukkeskum er blitt vanlige, og kan slukke små branner for eksempel på kjøkkenet. Disse har normalt en holdbarhet på fem år. Deretter bør de skrotes.

– ”Best før”-datoen står som regel på undersiden av sprayflasken. Slukkeskum er et godt supplement for å øke brannsikkerheten, men erstatter ikke pulverapparatet, sier Olsen-Skaldehaug.

Dersom du skal sette inn bobilen for vinteren kan det virke litt bortkastet å ta kontrollen nå, men noter i kalenderen at du sjekker pulverapparatet når du tar ut bobilen til våren. Kjører du hele året, ta sjekken før du glemmer det.

Se brannvernukas generelle video her:

.

Tekst: Pressemelding bearbeidet av redaksjonen

Del dette med andre:

  4 comments for “Slik sjekker du brannslukkingsapparatet!

  1. EU kontroll brannslukker i bobil. Man får 1’er feil om det ikke er kontrollert. Så kommer jeg tilbake på ny EU kontroll etter 2 år. Jeg har ikke godkjenning på det samme gamle apparatet. Får jeg bare ny 1’er feil og kan bare gi blaffen i hele godkjenningen? Eller hvordan forholder kontrolløren seg til dette?

    • Jeg kjøpte nytt pulverapparat dagen før jeg viste bilen. Fikk da 1 er feil på det. Grunnen var at det var produsert over ett år før jeg viste bilen. Har kjøpt nytt apperat hver gang jeg har vært på EU kontroll. Men nå gidder jeg ikke det lenger, får jo bare 1er feil

  2. Fikk selv 1-er feil på EU-kontroll på brannslukker som er 4 år. Kravet er vel at den skal kontrolleres hvert 5 år? Har EU-kontrollen et eget regelverk for kontroll av brannslukker? Bobilen er godkjent med 1-er feil på brannslukker uansett.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *