Slik minsker du risikoen for smitte i bilen

Det er lurt å gjøre noen tiltak i egen bil for å unngå korona-smitte. – Er det flere som bruker bilen eller du bruker bildelingstjenester, er det ekstra viktig med rengjøring nå, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Noen deler er viktigere å vaske grundig. Det gjelder spesielt ratt, girspak, knapper og dørhåndtak innvendig og utvendig. Rett og slett alt du berører mye når du er ute og kjører. Foto: Colourbox.

I bilen er det mange harde kontaktflater som viruset kan sette seg på. Utfra den informasjonen vi har, kan viruset antagelig overleve en stund på disse flatene. Nøyaktig hvor lenge, er usikkert.

– Derfor er det lurt å ta en grundig vask inne i bilen, sier Sødal.

Før du går i gang må du vaske hendene dine grundig. Til interiørvasken kan du fint bruke en mikrofiberklut med vann og såpe.

– Vårt råd er at du bretter kluten mellom hver overflate du vasker. Du bør unngå å dyppe kluten i bøtta for å fukte kluten på nytt, men heller ta en ny mikrofiberklut for å ta de overflatene som gjenstår, rådgir Nils Sødal.

Noen deler er viktigere å vaske grundig. Det gjelder spesielt ratt, girspak, knapper og dørhåndtak innvendig og utvendig. Rett og slett alt du berører mye når du er ute og kjører.

Flere tips og råd:

  • Har du ikke mikrofiberklut kan du bruke vanlig vaskeklut. Husk bare å bruke flere kluter!
  • Har du våtservietter for interiørvask kan du bruke de, men bruk en våtserviett per flate du vasker. Ikke bruk antibac på interiøret siden spritprodukter kan ødelegge interiøret.
  • Bruk gjerne egne våtservietter som er spesiallaget for bruk på digitale produkter for å tørke over informasjonsskjermen i bilen.
  • Ha engangshansker tilgjengelig i bilen for å bruke på hurtigladestasjoner og drivstoffpumper.
  • Det er også nyttig å ha antibac i bilen for å rengjøre hendene mens du er på farten. Har du vært på butikken eller lignende, bruk antibac før du åpner bildøren.
  • Vask også av bilnøkkelen med antibac eller lignende før du henger den i nøkkelskapet hjemme.

– Men husk at skikkelig håndvask effektivt, så vask hendene grundig med såpe med en gang du kommer hjem etter bilturen, avslutter Nils Sødal.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *