Slik fikser du ribba i bobilen

For mange er det ribbesesong, men stekeovnene i bobilene er ikke alltid like effektive som hjemme. Vi ba derfor Matprat om råd om hvordan vi best steker ribba i bobilen.

La det bli jul i bobilen. Foto: MatPrat, Sara Johannessen.

– Det første du skal gjøre er å velge riktig ribbe i butikken. Og her må du ikke tenke at minst mulig fett er det du trenger, mener matfaglig rådgiver i MatPrat, Britt Marlene Kåsin.

– Et godt fettlag under svoren, gjerne 1-2 cm,  gir nemlig høyere temperatur ved steking, og det er den høye temperaturen i fettet som gjør at svoren blåser seg opp og blir sprø. Du kan også gjerne se etter om selve kjøttet har en fin marmorering, da det også gir en ekstra saftig ribbe.

– Hvis du blir litt stresset av fett, så husk også at mye av fettet smelter bort når du steker den, så det vil ikke være like mye fett på en ferdigstekt ribbe.

Husk å krydre ribba godt med salt og pepper et par dager før den skal stekes. Så langt er rådene de samme i bobilen som hjemme.

Slik gjør du det i bobilen
Det er kokk Cecilie Maske i Matprat som svarer på vårt spørsmål om framgangsmåte i bobilens stekeovn:

Damp ribba med svoren opp, og husk å legge en liten asjett eller litt sammenkrøllet bakepapir eller aluminiumsfolie under midten, slik at fettet renner av.

Hell i kokende vann, så du ikke bruker unødvendig tid på oppvarming. Temperaturen i ovnen skal være 230 grader. Damp ribba i en time under aluminiumsfolie. Fjern deretter folien og senk temperaturen til 200 grader.

– Varmen i gassovn er fuktigere enn i en elektrisk ovn, og det gjør at det du steker ikke så fort tørker ut. Men i en gassovn kan også temperaturen være litt ujevn, så det gjelder å passe på. Det kan være lurt å snu formen halvveis i steketiden, råder Maske.

Vanlig steketid for ribbe er cirka en og en halv time. Når det ikke er grillelement i gassovnen kan du forsøke å sette ribba så høyt i ovnen som mulig for å få sprø svor. Du kan også øke temperaturen igjen. Pass på så det ikke brenner seg.

Når ribba er ferdig stekt lar du den stå på kjøkkenbenken og hvile i 20 minutter før du skjærer i den. Da blir kjøttet saftig og godt

Det er vel slik vi vil servere ribba? Foto: Matprat, Alexander Benjaminsen.

Husk å forvarme ovnen
Mange sliter med å få opp temperaturen i bobilens stekeovn. Et godt råd er å forvarme ovnen i minst 20 minutter før du setter mat inn i den. Bedre varme du får i din ovn, nærmere vanlig steketid kommer du. Er du usikker på om du greier å få høy nok temperatur bør du bruke en måler og sjekke før du står der med ribba.

Om du ikke har særlig erfaring med å bruke stekeovnen i bobilen, er kanskje ikke ribba det første du skal starte med. Øvelse gjør mester. Lykke til.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  1 comment for “Slik fikser du ribba i bobilen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *