Skjevt slitte dekk?

Skjevt slitte dekk blir raskt ubrukelige. Foto: Newswire.

Skjevt slitte dekk blir raskt ubrukelige. Foto: Newswire.

Feil hjulstilling fører til at mange kjører rundt med trafikkfarlige vinterdekk, ifølge ekspertisen. Bildekk som har god mønsterdybde på den ene siden, kan være tynnslitt på den andre.

– Hvis hele eller deler av dekket har mindre mønsterdybde enn tre millimeter, er kjøreegenskapene på norsk vinterføre så redusert at det går på sikkerheten løs, sier Harald Nordseth, produktsjef i dekkkjeden Vianor. Dette mønsterdybdekravet gjelder biler under 3500 kg. Over 3500 kg er mønsterdybdekravet 5 millimeter.

Nordseth anbefaler å se etter skjev slitasje på dekkene før de settes på for vinteren.
– Vi ser ofte at dekk slites ulikt på innsiden og yttersiden. Det skyldes som regel feil hjulstilling. Når en bil stanses i en teknisk kontroll, måles mønsterdybden på det mest slitte stedet. Det er viktig å huske på før man setter på de gamle vinterdekkene. Setter du på nye dekk bør du ta en hjulstillingskontroll eller justering for å unngå at disse slites skjevt eller unødvendig fort, sier han.

Daglig leder Jon Erik Ludvigsen i Dekkimportørenes Forening mener skjevt slitte dekk er svært vanlig.
Hjulstillingen på en bil kan bli feil hvis man kjører i en dump eller støter hardt borti en fortauskant. Hjulet vrir seg ut av posisjon, og festet mellom hjulet og bilen kan gi etter.
– Hjulfestet på dagens biler er mer avansert enn det var i gamle dager. Det gjør at bilen er mer behagelig å kjøre i stor fart, i svinger, ved akselrasjon og når man bremser. Men dette kompliserte festet er også mer sårbart for skader, sier han.

Skjev hjulstilling merkes som regel først på skjev dekkslitasje. Da kan dekket raskt bli ubrukelig.
– Skjev hjulstilling sliter både på bilen og dekkene. Dessuten går det utover kjøreegenskapene og kan være direkte farlig i situasjoner med høy fart.
– Er først et dekk blitt skjevt slitt, må også dekket på den andre siden byttes når hjulstillingen er korrigert, mener Ludviksen.

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *