Skjærgårdsperlen få vet om

Det er syv bobilplasser på øya Knippla. Foto: Yngvar Halvorsen.

Det er syv bobilplasser på øya Knippla. Foto: Yngvar Halvorsen.

Skjærgården utenfor Gøteborg er en perle for bobilister, men nordmennene har visst ikke funnet dette området ennå, skriver vår leser.

Den nordre delen av skjærgården utenfor Gøteborg består av ti øyer, som man kan komme til med båt. Men ikke alle med bobil da enkelte av de mindre øyene ikke har veier.

Etter et par timer kjøring sydover fra Strømstad til fergeleiet ved Lilla Varholmen kan man kjøre inn på fergen som tar deg over til Hønø. En tur som tar tolv minutter og er gratis da dette er en riksvei. Fra samme fergeleie kan du også ta ferge til Bjørkø på seks minutter.

Bobilparkering på Hønø Klåva. Foto: Yngvar Halvorsen.

Bobilparkering på Hønø Klåva. Foto: Yngvar Halvorsen.

Gratis ferge
Fra Hønø kan du kjøre til Øckerø, Fotø, og Helsø over broene som forbinder disse øyene sammen. For å komme til alle de andre øyene må du ta ferge. Bilfergene er gratis, mens på personfergene må du kjøpe billett. Der er det anledning til å ta med seg sykkel.
Øckerø kommune aksepterer ikke overnatting i bobil utenfor de oppsatte stellplassene i de forskjellige havnene, men det er mange plasser å velge mellom. Øckerø havn (Fiskerhavnen) har 25 plasser, Fotø har noen plasser i gjestehavnen, Helsø har 20 plasser når båtopplagsplassen er tom.

Bobilparkering på Øckerø ved Fiskerhavnen. Foto: Yngvar Halvorsen.

Bobilparkering på Øckerø ved Fiskerhavnen. Foto: Yngvar Halvorsen.

I forbindelse med et stort nytt bryggeanlegg og vandrerhjem på Øckerø (Nimbus) er det syv bobilplasser, som ligger fint til ved vannet. Hønø-Klåva har et stort anlegg ved havnen. Der er det plass til ca 30 bobiler. Hønø-Rød er en mindre småbåthavn med noen plasser til bobiler etter at båtene er satt ut.

Så er det to øyer som ligger for seg selv litt nordover fra Øckerø, hit må man ta ferge med bobilen. Hyppeln har seks til åtte bobilplasser i havnen og Kallø-Knipla har det samme antallet plasser.

12 minutter så er du i gang
En langhelg i mai tok vi turen sydover til Nordøyene utenfor Gøteborg. Fergen over fra Lilla Varholmen lå der da vi kom, så det var bare og kjøre på. Disse fergene har ikke noe mannskap på dekket, som viser hvor du skal kjøre, men det er bare og kjøre inn på den filen som lyser grønt. Tolv minutter senere var vi på Hønø og dro videre til Øckerø-Klåva bobilplass da den er åpen hele året. Fine plasser på asfalt mot havnen til kr 220,- med strøm. Kanskje litt i overkant da det ikke var mye annet enn toalett der. På bryggene mot havet er det restauranter, fiskerimuseum og et 20-tall forretninger som gjerne vil selge deg klær, sko, blomster og mat.

05-DSC_0039

Vi flyttet litt på oss dagen etter. Vi ville gjerne se andre steder også, og endte opp på Øckerø havn ved det nye anlegget for båter og bobiler i Fiskehavnen. Her er det plass til 25 biler, nytt servicebygg med flotte toaletter og dusjer. Her koster det kr 150,- pr døgn med strøm. Betaler du kr 30,- ekstra en gang så har du et nøkkelkort som gir deg ubegrenset tilgang til servicehuset.

Servicehuset med toalett, dusjer og havnekontor. Foto: Yngvar Halvorsen.

Servicehuset med toalett, dusjer og havnekontor. Foto: Yngvar Halvorsen.

Grunn til at man må ha et slikt nøkkelkort er at det tidligere var åpent, men kraner og toaletter ble stjålet, forhåpentligvis ikke av folk i bobiler.
Det er romslige plasser med fem meter mellom hver bil slik at alle har en privat side der man kan sette ut bord og stoler. Egne griller og uteplasser med vegger som gir deg le når det blåser finnes også foran bilene ved kaikanten. Det er gangavstand til fiskebutikk, systembolaget og til flere restauranter.

Palmer og sitteplasser i le, med utsikt mot fiskerhavnen. Foto: Yngvar Halvorsen.

Palmer og sitteplasser i le, med utsikt mot fiskerhavnen. Foto: Yngvar Halvorsen.

Øyene er ikke store så det er sykkelavstand til de fleste steder på øyene som henger sammen med bruer. Sammen med 24 hyggelige svenske bobiler hadde vi en flott langhelg med nydelig vær, stille og sommertemperatur. Med et norsk flagg på bordet kom vi i kontakt med mange hyggelige svensker som selv bruker Norge som ferieland med sine bobiler.

Det er god plass mellom bilen slik at alle har sine private utesteder. Foto: Yngvar Halvorsen.

Det er god plass mellom bilen slik at alle har sine private utesteder. Foto: Yngvar Halvorsen.

Ta gjerne en tur til øyene når du er på disse kanter.

Et leserbidrag skrevet av Yngvar Halvorsen

Vil du dele en reiseopplevelse med andre lesere? Send din tekst og bilder til post@bobilverden.no. Vi bistår gjerne med å bearbeide teksten.

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *