Skandinavia på tvers

Nordnorske strender ser innbydende ut, men vannet er ofte kaldt. Da er det godt med relativt kort vei til Piteås flotte strender med høyere vanntemperatur. Foto: «Pite havsbad bild 17» av Nicesmurf - Eget verk. Lisensiert under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pite_havsbad_bild_17.JPG#mediaviewer/File:Pite_havsbad_bild_17.JPG

Nordnorske strender ser innbydende ut, men vannet er ofte kaldt. Da er det godt med relativt kort vei til Piteås flotte strender med høyere vanntemperatur. Foto: «Pite havsbad» av Nicesmurf. Lisensiert under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Den skandinaviske halvøya bestående av Norge og Sverige er på mange måter ett fleksibelt ferieland for oss bobilister. Fra vårt langstrakte land er det mange gode muligheter for å reise både på kryss og tvers. Vi tenker kanskje ikke alltid på alle mulighetene.

I helger stikker vi over grensa til et favorittsted. Noen på ”harrytur”, andre for å oppleve den svenske dansebandtradisjonen eller for rett og slett å oppleve noe annet enn i Norge.
De av oss som har fem eller seks ukers sommerferie er ofte mer avhengige av å gjennomføre de lange reisestrekningene på en måte som gir oss mulighet til å rekke hjem i tide, men samtidig gir oss den fleksibiliteten vi elsker med bobilen.

Både Skibotn, Narvik, Bodø og Mo i Rana har direkte forbindelse med Bottenvika.

Både Skibotn, Narvik, Bodø og Mo i Rana har direkte forbindelse med Bottenvika.

De nordligste av disse tverrforbindelsene går riktignok mer på langs enn på tvers. E8 går heller ikke i Sverige, men fra Skibotn og fortsetter på finsk side av grensa ned til Haparanda. Også fra Kautokeino er det lett adkomst sørover til E8. Fra Haparanda er det fritt valg mellom en rekke trivelige steder sørover langs Bottenvika. På veien ned hit passerer du her Polarsirkelen. Nesten halvparten av strekningen fra grensa og ned til Bottenvika går langs grenseelva mellom Sverige og Finland. Det er flere campingplasser av varierende kvalitet langs denne strekningen.

E10 er den andre tverrforbindelsen. Den går fra Narvik, over Kiruna og Gällivare og også den kommer ned til toppen av Bottenvika ved Töre. I Kiruna skal det forresten være mulig å fricampe på en grusplass bortenfor slalåmbakken ved fjellet Luossavara.

Det er bare 175 km fra Narvik til Kiruna... Foto: Knut Randem.

Det er bare 175 km fra Narvik til Kiruna… Foto: Knut Randem.

Den har ikke et E-nummer, men veien fra Bodø over Graddis til Skelefteå betegnes av mange som selveste Silvervägen med den flotteste naturopplevelsen av dem alle.

På samme måte som E6 går nord-sør i Norge går E4 nord-sør langs den svenske østkysten. De som reiser fra det nordligste Norge kan derfor forholdsvis raskt (alt er relativt) komme ned til Luleå og ikke minst Piteå med sine fantastiske strender. Med sitt milde østkystklima blir dette et slags Nordens Syden. Blant nordmenn skal Västra Kajen camping i Piteå være spesielt populær, men det finnes flere campingplasser i området. Noen er støyet og andre er rolige. Dersom du ser et tivoli ved innkjøringen bør du ikke regne med fred og ro…

Her oppe er Sverige bredere enn Norge og i innlandet går E45 nord-sør og krysser alle tverforbindelsene vi omtaler her.

E12 fra Mo i Rana er neste tverforbindelse på veien sørover. Den går over Lycksele og ned til Umeå. I Lycksele skal Ansia camping være en populær plass med mange aktiviteter. I Umeå og eller langs Bottenvikas kyst er det mengder av campingplasser. På nettstedet www.campingkartan.se finner du kart og omtaler av plassene både her og i resten av Sverige.

Stjørdal, Kongsvinger og Oslo har de sørlige tverforbindelsene.

Stjørdal, Kongsvinger og Oslo har de sørlige tverforbindelsene.

E14 fra Stjørdal over Østersund ender i Sundsvall. I Østersund ligger helårsåpne Østersunds camping i sykkelavstand til sentrum. I Sundsvall finnes flere plasser, men Fläsians camping ligger nær både havsbad og sentrum.
Neste sørover er E16 fra Kongsvinger over Borlänge til Gävle. Begge ved Bottenvikas bredder. I Gävle er for eksempel Rullsands camping et alternativ mange nordmenn velger.
Også E18 fra Oslo over Karlstad og Örebro ender ved Bottenvika når den stanser i Stockholm. På denne strekningen er det fantastisk mange avstikkere å ta. For eksempel er det mange flotte plasser rundt Väneren. Du kan også følge Göta kanal. Når du nærmer deg Stockholm har du også vakre Mälaren. Og sør for dette har du Skåne og for mange velkjente E6.

Rundturer
Når du planlegger turen rundt i Skandinavia er det altså mange muligheter. Uansett hvor langt nord eller sør du befinner deg. Med denne artikkelen har vi kun ment å peke på hvilke muligheter som finnes for å ta seg fram langs disse hovedveiene – først og fremst på ”tvers”. Kanskje har vi også sådd et frø for å lage nye rundturer. Mange klager over de lange kjedelige skogkledde veiene i Sverige, men standarden er ofte bedre enn på norsk side. Fortell gjerne om dine erfaringer og del dine tips i kommentarfeltet under.
I Sverige har du omtrent den samme retten til å ferdes i naturen som i Norge. Mulighetene for fricamping er derfor nokså like.

Se vårt kart over tverforbindelsene mellom Norge og Sverige her.

Les også: campingkartan.se

Saken er oppdatert…

Del dette med andre:

  6 comments for “Skandinavia på tvers

  1. Hei. Flott artikkel. MEN – synes det er utrolig at dere ikke har tegnet inn på kartet og beskrevet en av de mest traffikerte (og flotte – naturmessig) veiene. Nemlig veien fra Bodø/Saltdal over Graddis og ned til Bottenviken. Skal dere først lage en artikkel om tverrgående veier fra Nord-Norge og til Bottenviken i Sverige, så MÅ dere jo få med dere veien over GRADDIS!!!

  2. Redaktøren beklager at denne veien ikke var med. Vi ble blendet av veier med E-nummer. Saken er nå oppdatert og ruta lagt inn både på kartet i saken og i kartet det lenkes til nederst.
    Google har visse begrensninger i å lage flere ruter i på samme kart. Det er grunnen til at noen av rutebeskrivelsene kan synes noe lange.
    Takk til Yngve og Magne. Vi tar gjerne flere tips både om denne saken og andre tema.

  3. Vi har kjørt en flott vei kalt Fiskeveien fra Østersund via Valsjøbyn til Grong. Kan anbefales!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *