Skal du til grannen i påsken? Der er det mye å finne på

Snart braker det løs med påskestemning og ferie over hele landet. I Sverige disker de opp med fartsfylte motorshow, heksevandring på slott, påskemars i historiske omgivelser og inspirerende kunstrunder – og polkagris.

Her er noen av de aktivitetene VisitSweden vil fortelle om samt noen av redaksjonens egne tips for aktiviteter og reiseruter i Sverige.

På Elmia i Jønkøping blir det fartsfylt moro denne påsken. Sveriges største bilmesse fyller 40 år! Det blir en storslagen jubileumsfeiring med underholdning, konkurranser og spektakulære forestillinger for hele familien. Gamle biler stilles ut og samtidig med messen vil også Skandinavias største bil og mc-show gå av stabelen. Det skjer fra langfredag til 2. påskedag.

Historiske Läckö slott. Foto: Roger Borgerlid.

Läckö Slott
På en odde i innsjøen Vänern kan du besøke et 700 år gammelt slott! I løpet av påsken finnes det mange morsomme aktiviteter å foreta seg i dette området, som påskeverksted, eventyr-quiz, guidede familievandringer og spennende eggjakt. Her kan du også spise i slottsrestauranten. Aktivitetene her foregår i hele påsken, men sjekk hjemmesiden for detaljer (ekstern lenke).

Når du først er ved Väneren så ta også en titt på vår artikkel – I bobil rundt det store havet med tips om reiserute og overnattingssteder.

Om du først er i dette området så kan du også ta deg en tur langs Gøta kanal. Der er det flere bobilplasser, men alle er nok ikke åpne ennå. Sjekk gjerne her (ekstern lenke) status for den plassen du tenker å slå deg ned.

Visingsö i Vättern er et historisk område for den som vil se seg litt tilbake i historien. I fjor fikk øya en ny bobilplass. Det går ferge til øya og du kan lese mer om den her.

Eventyrbadet Arena Skövde. Foto: Arena Skövde.

Vanvittig moro i Västsverige
Har du med deg barn i bobilen, vil nok dette være en suksess. Hopp, lek og kast deg ut i bølgene og skliene på Arena Skövdes opplevelsesbad. Her finnes det flere vannsklier på totalt 370 meter, et digitalt basseng der du kan drømme deg bort til sydlige korallrev, ute- og bølgebasseng. For de minste finnes det et dragebasseng og er dere ekstra heldige får dere kanskje øye på dragen Sim-Sala-Bim. Her er det åpent i hele påsken.

Eventyr for de nysgjerrige
Dra på ekspedisjon i Bohuslän og delta på eggjakt, hobbystunder, maleverksted og magiske forestillinger. På Nordens Ark får du møte ville dyr, og på Vitlycke museum kan du se historiske helleristninger og få innblikk i bronsealderens verden – hele påsken.
I Koster nasjonalpark kan du finne 12 000 ulike dyrearter.

Påskeøya Öland
Sveriges nest største øy byr inn til påskefeiring med aktiviteter fra nord til sør for hele familien. Nord på øya blir det innvielse av Naturum Trollskogen og underholdning med gale hekser. I Borgholm kommer torget til å prydes av øyas største påskehane, samtidig blir det også påskeverksted og eggjakt på Ekerum Resort, samt ansiktsmaling for de yngste i Färjestaden. I sør kan du delta på guidede turer og ringmerking av vårens nyankomne fugler.

Hekser og festival i Oskarshamn
I løpet av påsken reiser heksene til Blåkulla, den myteomspunnede øya som ligger 20 km utenfor Oskarshamns kyst. Legg inn et besøk til påskefestivalen og delta på en rekke ulike aktiviteter med temaer som kultur, sport, mat og natur. Er du heldig får du kanskje øye på en flygende heks på vei til Blåkulla.

Påskemarsjen i Visby. Foto: Visby Centrum

Påskemars i verdensarvbyen
Påskekjerringer i hopetall inntar verdensarven Visby når påskemarsjen tradisjon tro går av stabelen skjærtorsdag. Paraden har blitt arrangert siden 1973 og årlig deltar opptil 4000 barn og voksne utkledd som påskekjerringer. Alle som kler seg ut får påskegodt i belønning!

Kulturell påskefestival
Påskefestivalen på Gotland er en kulturfestival smekkfull av konserter, utstillinger og forestillinger. Festivalens formål er å formidle påskens budskap gjennom ulike kunstneriske uttrykk både i kirker og i det offentlige rom. Her forenes profesjonelle musikere, unge talenter og dyktige amatører fra Gotland og Norden i kunstens tegn. Det skjer 14. til 19. april.

Hekseuke på Örebro slott
Heksene inntar Örebo slott og i løpet av påsken vil det bli arrangert hekseuke med vandringer og forestillinger for både barn og voksne. De yngste får muligheten til å møte eventyrfiguren Det lille spøkelset Laban, som noen kanskje kjenner fra tegnefilmen på NRK. Laban har flyttet inn på slottet og han og heksene vil underholde besøkende med en magisk rundtur i det historiske bygget. For de voksne blir det på kveldstid avholdt en dramatisert teatervandring om “Den onda kvinnans öde”, som er basert på den sanne historien om hekseprosessene på slottet. Hekse-vandringene går 13. – 18. april. Teateret for de voksne er på skjærtorsdag.

I Varberg er det påskerace. Foto: Ellen Moller.

Påske-race i Varberg
Langfredag i Varberg byr på fart og motor! Folkerace-konkurransen er et spennende heat hvor førerne gjør alt for å komme først over målstreken. Dette er bilsporten for alle og enhver, med mye action og nærkontakt med bilene. Få med deg konkurranser, titt på bilene og treff førerne.

De er mange og raske i påskdoppet i Varberg. Foto: Owe Olsson.

Dagen før arrangeres det store «påskedoppet». Store og små tar sats og bader på barnestranden i Varberg sentrum.

På Getterøn kan du 16. til 18. april være med på guidet fugletitting i Naturum Getterön.

Påske på Tjoloholm. Foto: Will Rose.

Leken Emil-utstilling på slottet
Ta med familien på en slottsutflukt til et 100 kvm stort lekeland hvor barna kan oppleve Emils Katthult. Miljøet er skapt av scenograf Torbjörn Berg, sønnen til Emil i Lønneberget-tegneren Björn Berg. Her kan barna lage mat i kjøkkenet, lese eventyr, kle seg ut, løse rebus, gjemme seg eller klatre. I løpet av påsken kan barna treffe påskeharen, kjøre hest og kjerre, spise pannekake-buffet og delta i “Den store påskeeggjakten”. Det hele skjer på Tjolöholm slott i Halland med påskeaktiviteter fra 18. til 22. april. Her er det også åpent tidligere.

Påskefest i Idre Fjäll
Påsken er et av vårens høydepunkt i Idre Fjäll i Dalarna. Her kommer dagene til å fylles med skiturer, aktiviteter, alpinkjøring, villmarks-bbq, afterski, opptredener, konkurranser, påskekarneval og mye mye mer. Ta med familien på discobowling eller en fjelltur i vårsola. Knepp opp jakka, kast lua og ta på solbrillene, oppfordrer VisitSweden, for her er det klart for påskemoro og feriestemning 18. til 21. april på Grövelsjön, Idre og Fjätervålen.

Svingende jazzpåske i Tällberg
Tällberg er det lille tettstedet i Dalarna som er kjent for sin gjestfrihet og slående utsikt over innsjøen Siljan. På Green hotell i Tällberg jazzer de opp påsken med Lindyhop og underholdning av artistene Hasse Ling & his Syncopators of Swing, samt Meta Roos og Jan Ottesen. Dette skjer i dagene 19. til 23. april.

I I Gränna i Småland er en hel dag viet polkagrisen. Foto: VisitSweden.

Polkagrisens dag
Påskeaften er det polkagrisens dag i Småland. I Gränna, som er polkagrisens hjemby, har de viet en hel dag i polkagrisens navn.
20. april holder kokeriene åpent for besøkende og hos enkelte får du muligheten til å bake dine egne polkagriser og ikke minst spise de. Det blir også mulig å så sin egen polkabete, drikke polkalatte på Amalias Cafe og dra på påskevandring på Grännaberget.

Og vil du finne fredfulle campingplasser i Sverige så kan du ta en titt her https://bobilverden.no/fridfullt-i-sverige/ Det er fortsatt tidlig på sesongen så sjekk den enkelte plassen før du setter kursen dit.

Et lite tips til slutt: Om en svenske sier at de åpner til påske, så mener de trolig før langfredag – ikke en uke tidligere. Still kontrollspørsmålet…

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *