Sjeldnere EU-kontroll for store bobiler

Det foreslås endelig at store bobiler skal Eu-kontrolleres like ofte som personbiler. Foto: Knut Randem

Det foreslås endelig at store bobiler skal Eu-kontrolleres like ofte som personbiler. Foto: Knut Randem

– Vi gjør det litt enklere å eie en bobil og veteranbil. Det er ingen god grunn til at større bobiler, personbiler og veteranbiler skal ha en hyppigere kontroll enn mindre biler, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i en pressemelding i dag.

Vegdirektoratet har utarbeidet og sendt på høring et forslag til endringsforskrift for periodiske kontroller. Forslaget går ut på at bobiler og andre personbiler med tillatt totalvekt på mellom 3500 kg og 7500 kg, skal få samme kontrollintervall som personbiler med tillatt totalvekt 3500 kg eller mindre.

I dag kontrolleres bobiler og andre personbiler tyngre enn 3500 kg årlig. I forslaget fra Vegdirektoratet skal disse nå likestilles med mindre personbiler, som kontrolleres første gang etter fire år, og deretter annethvert år. Dersom regelverket blir slik Vegdirektoratet foreslår, vil nedre vektgrense for personbiler som skal ha årlig periodisk kontroll endres fra 3500 kg til 7500 kg.

Vegdirektoratet foreslår samtidig en mindre hyppig periodisk kontroll av bevaringsverdige kjøretøy, eller veteranbiler. I dag finnes ingen spesielle regler for periodisk kontroll av veteranbiler, og de har de samme kontrollintervallene som andre biler. Forslaget i høringen går ut på at veteranbiler skal fremstilles til kontroll hvert femte år, første gang når bilen er 35 år, frem til den er 50 år. Etter det gis fritak for kontroll.

Stortinget behandlet i juni et tilsvarende forslag fra Arbeiderpartiet. Da ville regjeringspartiene og deres støttepartier i Stortinget vente med vedtak til etter denne høringen.

Høringsfristen for forslaget er satt til 15. november 2015. Vegdirektoratet foreslår at endringen skal tre i kraft 1. januar 2016.

Les også: Skuffet forslagsstiller
Les også: – Overmodent i Stortinget
Les også: Enklere for bobiler etter høring
Les også: Enige om bobiler

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *