Sjekker ikke om bilen er i orden

Bare ytterst få bileiere har en rutine for å sjekke teknisk tilstand selv, viser ny undersøkelse. Betenkelig utvikling, mener bransjefolk.

Kun to av ti eiere inspiserer jevnlig bilens tilstand selv, viser en ny undersøkelse. Foto: Colourbox.

Kun to av ti inspiserer jevnlig bilens tilstand selv, viser en måling utført av YouGov for Autobransjens leverandørforening (ABL). 45 prosent svarer at det forekommer, men forholdsvis sjelden.

27 prosent medgir at de aldri utfører egensjekk, mens resten krysser av for vet ikke.

– Moderne teknikk og informasjonssystemer gjør bilholdet enklere, men kan aldri helt erstatte eierens egenkontroll av at alt er i orden med kjøretøyet. Derfor er dette tall som gir grunn til bekymring, sier Arild Hansen, daglig leder i ABL i en pressemelding.

Betenkt over utviklingen
Også Børre Skiaker, generalsekretær i Kongelig Norsk Automobilklub (KNA), er betenkt over utviklingen, men ikke overrasket over funnene i undersøkelsen.

– Det kan se ut som folks generelle kunnskap om mekaniske ting er på hell, og at mange har liten interesse for hverdagsbilen. Det er nok først og fremst i entusiastmiljøene man er like opptatt av bil og vedlikehold som tidligere, sier Skiaker.

Selv om mange biler er mer driftssikre og trenger mindre ettersyn enn tidligere, mener han alle burde holde et øye med ting som kjølevann, vinduspussere og spylervæske, lys, dekk og hjul, riktig spenning på batteriet og unormale lyder under kjøring.

– Dette gjelder uansett biltype. For alle som ikke har elbil er selvsagt motorolje et viktig sjekkpunkt i tillegg.

Ifølge Skiaker kunne bedre rutiner for egeninspeksjon også redusert behovet bilberging og veihjelp, i tilfeller der dette har sammenheng med dårlig batteri, punktering på grunn av dårlige dekk, løse hjul samt generell driftsstans som følge av manglende vedlikehold.

Eldre følger best med
Når svarene i ABL-undersøkelsen grupperes ut fra kjønn, alder og bosted, viser de betydelige variasjoner.

– Vi ser at kvinner foretar egeninspeksjon av bilen langt sjeldnere enn menn, og at eldre bileiere følger nøyere opp enn yngre. Jevnlig egensjekk er dessuten mest utbredt blant eiere bosatt i landlige områder eller byer med mindre enn 5000 innbyggere, sier Arild Hansen.

Sortert etter bilens drivstofftype ligger elbil-eierne klart nederst på skalaen. Blant disse svarer kun én av ti at de jevnlig inspiserer den tekniske tilstanden selv.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *