Sjekk mønsterdybden på vinterdekkene dine

Vinteren har gjort noen gjesteopptredener rundt i landet og mange har fått det travelt med å skifte til vinterdekk.

NAF anbefaler at du kjøper nye vinterdekk når de du kjører med har fire millimeter mønsterdybde igjen. Foto: Colourbox.

– Selv om du får hastverk med å legge om til vinterdekk, er det viktig å sjekke mønsterdybden i dekkene dine. Godt mønster er avgjørende på glatte vinterveier, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF i en pressemelding.

På krevende norsk vinterføre er det viktig at bilen er skikkelig skodd. Det er de fire håndflatene dekkene utgjør som er din kontakt med bakken. Mønsterdybden på vinterdekk skal etter loven være 3 millimeter.

– Vi mener det er litt snaut og anbefaler at du kjøper nye vinterdekk når de du kjører på har fire millimeter igjen, rådgir Sødal.

Det er enkelt å sjekke mønsterdybden i dekkene. Du kan bruke en egen mønsterdybdemåler som du får i bilrekvisitabutikken, men det fungerer også bra med en tommestokk eller linjal.

Alderen er også viktig
Har du brukt vinterdekkene i fire til fem sesonger, kan det være smart å bytte dem ut selv om de har bra mønsterdybde igjen.

– Vinterdekk skal ha en myk gummiblanding. Med årene blir gummien hardere og du får dårligere veigrep, sier NAF-rådgiveren.

En landsrepresentativ undersøkelse utført av InFact på vegne av NAF viser at mange ikke sjekker alderen og tilstanden på dekkene de setter på: 6,5 prosent vet ikke hvor gamle vinterdekk de kjører på og 8,2 prosent kjører på mer enn seks år gamle dekk.

– Vinterdekk skal ha myk gummiblanding, men med årene hardner gummien til. Da vil de gi dårligere veigrep selv om mønsterdybden er god. Hvor mange sesonger vinterdekkene holder vil bli påvirket ikke bare av hvor mye de er brukt, men også hvordan de er lagret og alderen, opplyser Sødal.

Sjekk lufttrykket
Når du har skiftet til vinterdekk er det viktig å sjekke lufttrykket. Etter å ha ligget lagret gjennom sommeren og høsten, kan det være for lite luft i dem. Lufttrykket er viktig for å gi bilen god kontakt med veien. Det er også viktig med riktig lufttrykk for å unngå skjevslitasje på dekkene.

– Det er lurt å sjekke lufttrykket en gang i måneden, avslutter Nils Sødal.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *