Sjåfører krangler om blinking før rundkjøring

27 prosent nekter fortsatt å bruke lyssignal til venstre før rundkjøring. Slik signalering har vært sterkt anbefalt av veimyndighetene og trafikkskolene i over 25 år.

I trafikkreglene finnes det ikke noe skrevet krav om bruk av blinklys til venstre i en rundkjøring. Slik tegngiving kan likevel være nyttig informasjon for andre trafikanter, påpeker Statens vegvesen. Foto: If.

71 prosent svarer ja på spørsmålet «Blinker du til venstre før rundkjøringen hvis du skal til veien som ligger til venstre?». 27 prosent svarer nei, og 2 prosent «Ingen» av disse.

Det går frem av en landsrepresentativ spørreundersøkelse YouGov har utført på oppdrag for forsikringsselskapet If. 821 sjåfører fra hele landet har svart i undersøkelsen.

Temaet «hvordan kjøre riktig i rundkjøring» er egnet til å skape opphetet debatt i nettavisenes kommentarfelter og ødelegge stemningen under jobblunsjen eller grillpartyet:

– Å diskutere «blinke eller ikke blinke til venstre før rundkjøring» kan nærmest føre til nevekamp i ethvert dannet selskap. Blinklys og rundkjøringer er utrolig nok et tema som skaper sterke følelser hos mange, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If i en pressemelding.

Fikk opplæring før endringen
Han forteller at her går det et skarpt skille i den norske befolkning: De som tok sertifikatet før eller etter anbefalingen om å blinke inn i rundkjøringen ble innført.

I trafikkreglene finnes det imidlertid ikke noe skrevet krav om bruk av blinklys til venstre i en rundkjøring. I enkelte tilfeller kan slik tegngiving likevel være nyttig informasjon for andre trafikanter, påpeker Statens vegvesen:

«Når du skal til venstre i mindre rundkjøringer med god oversikt, kan du hjelpe andre trafikanter ved å blinke til venstre før rundkjøringen.»

Tegngivning innført på 90-tallet
Trafikkskolene begynte å lære bort å blinke til venstre før rundtkjøring på midten av 1990-tallet. Siden den gang har dette vært en del av den obligatoriske trafikkopplæringen.

– Selv om det nok føles uvant å blinke for en del, vet vi at blant andre yrkessjåfører setter stor pris på tilleggsinformasjonen dette gir i trafikksituasjonen. Hemmeligheten til god flyt i rundkjøringer er at andre skjønner hva du skal gjøre på et så tidlig tidspunkt som mulig, sier Clementz.

– Gjennom å senke farten, feltplassering og tegngivning gir du signaler til andre i trafikken. I noen situasjoner kan faktisk blikkontakt og bruk av håndbevegelser løse oppgaver i en rundkjøring. Det tror jeg mange har opplevd selv, sier kommunikasjonssjefen i If.

Politiet følger godt med
Politiet har ingen skrevet hjemmel for å gi deg straff hvis du ikke blinker til venstre før du kommer inn i rundkjøringen, siden det bare er en anbefaling fra Statens vegvesen.

Når det gjelder vikeplikt, feltplassering og tegngivning ellers før, i og etter rundkjøringen, kan du imidlertid få en straffereaksjon dersom du ikke følger trafikkreglene. Politiet har rutinemessig observasjon av hvordan trafikkantene oppfører seg i rundkjøringer.

Når du kjører i rundkjøringer, skal du tilpasse farten, bruke blinklys og plassere deg slik at de andre bilistene forstår hvor du skal kjøre ut, understreker Statens vegvesen.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  9 comments for “Sjåfører krangler om blinking før rundkjøring

 1. Trist å se at «bobilverden» heller ikke kjenner reglene for bruk av tegn (blinkelys). Les/gjør dere kjent med reglene før dere tar opp temaet.

  • Skjønner du ikke hva Statens vegvesen mener. dette står også over:
   I trafikkreglene finnes det imidlertid ikke noe skrevet krav om bruk av blinklys til venstre i en rundkjøring. I enkelte tilfeller kan slik tegngiving likevel være nyttig informasjon for andre trafikanter, påpeker Statens vegvesen:

   «Når du skal til venstre i mindre rundkjøringer med god oversikt, kan du hjelpe andre trafikanter ved å blinke til venstre før rundkjøringen.»

  • Nå var det ikke meningen å drive voksenopplæring i denne artikkelen, men å omtale hvor mange som ikke blinker til venstre på vei inn i rundkjøringen. Vi har også sitert Statens vegvesens anbefaling om bruk av blinklys. Det er ingen tvil om hva de mener slik det er gjengitt over. Det er ikke påbudt, men anbefalt å blinke til venstre i mindre rundkjøringer.

   Om du likevel ønsker en gjennomgang av anbefalingene fra Statens vegvesen så kan du ta en titt her: http://www.vegvesen.no/trafikkinformasjon/langs-veien/trafikkregler/kjoring-i-rundkjoringer/

   • Det burde være en selvfølge og et påbud om å blinke til venstre når man skal til venstre i rundkjøring. Om det er rundkjøring eller et vanlig vegkryss er av underordnet betydning. Hensikten er å varsle medtrafikanter om hvor du skal – det gir flyt i trafikken. Dessuten forebygger det trafikkuhell. Det er alt for mange som ikke gidder å bruke retningssignallys verken til høyre eller venstre, og de burde holde seg vekk fra veiene.

 2. Blink til venstre er en god gest til medtrafikanter , det er det også å blinke til høyre i god tid før en kjører inn i rundkjøringen hvis du skal ut første avkjørsel til høyre, ingen vits i å slå på bli blinklys når medtrafikanter ser bilen svinger til høyre 😂

 3. Det är självklart att man ska blinka till vänster i rondellen så att mötande trafik kan se, det underlättar mycket, dumt påfund att ändra på det. Dags att se till att man måste använda blinkers i rondellen.Typiskt att man ska ändra på något som fungerar, bättre blinka en gång för mycket än inte alls. Oj Oj Oj

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *