Sikkerhetsbelte – din beste livsforsikring

Moderne biler sier høyt og tydelig fra hvis passasjerene ikke bruker sikkerhetsbelte. Likevel delte Statens vegvesen ut 1937 gebyr for manglende bruk av sikkerhetsbelte i 2023.

Nordmenn er blitt flinke til å sikre barna sine. Men litt for ofte gjøres det feil, som kan bli fatale. Foto: Trygg Trafikk/Morten Brakestad.

Ulykkesanalysene til Statens vegvesen viser at hver tredje av de som omkommer i bil, ikke brukte sikkerhetsbelte.

– Vi ser at enkelte aktivt unngår å bruke sikkerhetsbeltet i bilen. Det er helt uforståelig, og viser at våre kontroller fortsatt er viktige. De aller fleste vi kontrollerer bruker bilbelte, men 1937 gebyr for manglende bruk er likevel altfor høyt. I tillegg vet vi jo også at det er mange som kjører uten sikkerhetsbelte som ikke blir stoppet, sier avdelingsdirektør for utekontroll i Statens vegvesen, Kjetil Wigdel.

54 anmeldt for dårlig sikring av barn i bil
Heldigvis omkommer nesten ingen barn i bil lengre. Nordmenn er blitt flinke til å sikre barna sine. Men litt for ofte gjøres det feil, som kan bli fatale.

– Foreldre generelt er flinke til å sikre barna i bilen. Men når vi voksne ikke sikrer barna er det både alvorlig og ulovlig. Barna er det kjæreste vi har, og det er sjåførens ansvar å ta vare på dem når de sitter i bilen, sier avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, Guro Ranes.

– Like viktig er det å sikre barna på riktig måte. Tykke jakker og vinterdresser gir dårligere sikkerhet fordi beltet ikke strammes godt nok. Belte under armen, i stedet for slik det skal være, over bryst og mage, kan også få store og alvorlige konsekvenser ved en ulykke, sier hun.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  1 comment for “Sikkerhetsbelte – din beste livsforsikring

  1. Takk Volvo for trepunkts sikkerhetsbeltet. Det var Volvo som oppfant dette, og tok pantent. Likevel så syns de at dette var så viktig for trafikksikkerheten at de lot alle andre produsenter få benytte det vederlagsfritt. Takket være sjenerøse svensker så ble trepunkts sikkerhetsbeltet raskt standard i alle bilmerker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *