Sikker med gass i bobil

Anlegget trykktestes ved å sette på et trykk på 150 millibar. Etter fem minutter bør det ikke ha endret seg nevneverdig. Foto: Knut Randem.

Anlegget trykktestes ved å sette på et trykk på 150 millibar. Etter fem minutter bør det ikke ha endret seg nevneverdig. Foto: Knut Randem.

Det er ingen krav om kontroll av gass i bobilen, men for egen sikkerhets skyld vil de fleste være opptatt av et godt fungerende gassanlegg. Uten lekkasjer.

Hva er det beste vi kan gjøre for å føle oss trygge? Spørsmålet går til Jostein Berntsen ved verkstedmottaket hos Mysen Caravan (nå Ferda Mysen).
– Vi anbefaler årlig kontroll av gassanlegget. Minimum hvert annet år.
– Hvordan foregår en slik kontroll av gassanlegget?
– Vi åpner stengekraner i bilen slik at vi kan måle trykket helt fram til den enkelte apparatene som bruker gass. Så kobler vi fra regulatoren på gassflaska og setter trykk på anlegget fra denne gasslangen. Vi setter på et trykk på 150 millibar og lar trykket stå i fem minutter.

Etter fem minutter skal det ikke være nevneverdig reduksjon i trykket i anlegget. Dersom trykket synker er det et tegn på at det er en lekkasje enten i slanger og rør eller i den enkelte forbruker.

– Gummislangen fra gassflaska praktiserer vi å skifte ut hvert fjerde år. Men her kan også eieren gjøre en egentest. Bøy slangen kraftig og se om du ser sprekker eller at den smuldrer. Ser du noe av dette må den uansett skiftes, sier Berntsen. I tillegg sier han at regulatoren bør skiftes cirka hvert sjette år.

Gassanlegget settes under trykk og måles fram til apparatene. Foto: Knut Randem.

Gassanlegget settes under trykk fram til apparatene. Foto: Knut Randem.

Både kontroll og vedlikeholdet er dermed på et lavt kostnadsnivå, men med stor trygghet som gevinst.

– Oppdager dere mange lekkasjer i gassanlegg?
– Vi oppdager under 10 lekkasjer i året. Da har det som regel bare vært småting som har vært enkle å fikse – selv på eldre bobiler.

Krever gasstest
– Enkelte campingplasser over grensa krever av sine gjester at du har foretatt årlig gasstest for å slippe inn på campingplassen. Noe annet du også bør tenke på er å installere en kollisjonssensor dersom du ønsker å kjøre med for eksempel kjøleskapet i gassdrift mens du kjører. Dersom du kommer i et uhell vil en slik sensor blokkere gassen fra gassflaska. I blant annet Tyskland er det forbudt å kjøre med gass i drift uten montert gassensor, avslutter Berntsen.

Les også: Gassvettreglene
Les også: Sertifiserte gassverksteder
Les også: Fylle- og byttestasjoner for gass

Del dette med andre:

  1 comment for “Sikker med gass i bobil

  1. Merkelig at campingplasser «over grensa» krever årlig test, Tyskland som har krav om gasstest har krav om test hvert andre eller hvert tredje år.
    Kravet til regulator er hvert 10.år, dette iht Tysk regelverk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *