Stadig flere installerer selvfyllingsflasker eller tanker for oppbevaring av gass i bobilen. Det gir mulighet for å fylle i utallige anlegg i det meste av Europa.
Å fylle en selvfyllingsflaske/tank med gass i utlandet er langt enklere enn å bytte eller fylle de norske bytteflaskene, sjonglere med overganger eller å bytte flasker (og slanger) lokalt ved langvarige opphold i et land.
Johan Langfeldt har et langvarig forhold til gass og underviser blant annet norske forhandlere om gass og gassinstallasjoner. I denne artikkelen deler han noe av sin kunnskap om temaet.
– Har du det som kalles «selvfylleflasker» eller har designert(e) gasstanker installert i bobilen kommer du langt med gassbruk. Du kan fylle gass i mange land, i hovedsak kalles disse anleggene, som her i Norge for Autogass-anlegg, og disse finnes det mange av.
– Er du på Europa-tur oppdager du at det finnes i hovedsak fire fyllestusser du må ha med på turen for enkelt å kunne fylle gass på alle disse cirka 40 000 anleggene.
Hvor de finnes?
– Jo du søker enkelt på mylpg.eu (nett eller app) og velger så tankfyllestasjon ut ifra hvor du da til enhver til befinner deg i forhold til nærmeste stasjon. Prisene varierer noe alt etter hvor du er.
Gassanlegg, som kan fylles, skal på bobiler ha et utvendig fyllepunkt. Siden gassen du skal fylle har høyt trykk, er det en høytrykksslange som går fra det utvendige fyllepunktet og til tank.
Langfeldt forklarer at NS-EN 1949, revidert i 2021 beskriver at fyllepunktet skal monteres på utsiden av kjøretøyet og ikke inni gasskapet. Fyllepunktet skal også plasseres 50 cm fra ventilasjonsåpninger og vinduer som kan åpnes. Mange fyllesteder håndhever dette og nekter deg å åpne døra til gassrommet for å fylle en selvfyllingsflaske direkte.
– Slike selvfylleflasker, som vi kaller dem, er per definisjon å anse som tanker, derfor bruker jeg uttrykket om begge disse variantene, for enkelhets skyld.
Når gassen kommer inn på tanken kan disse tankene ikke fylles mer enn 80 prosent. Det skal være et volum hvor gassen i væskefase kan koke av og så føres inn til filter(e), regulator og kollisjonssensor før det går til rør som fordeler gassen til forbrukerne (kjøleskap mv).
Alle gasstanker som benyttes i fritidskjøretøy må ha nivåmåler, ventiler og tilslutninger, og som alle andre propanbeholdere sikkerhetsventil. Tankene skal være fastskrudd til karosseriet på kjøretøyet og ikke kunne løsnes fra dette uten bruk av verktøy.
På samme måte er det med kontroll av tankene, såkalt revisjon av disse, dette skal utføres hvert tiende år etter regelverket.
Når installasjonen er gjort skal de som har utført arbeidene lage en dokumentasjon på hva de har gjort, og trykkprøvd før arbeidet er godkjent.
– Jeg ser at endel eiere av bobiler velger å gjøre slike arbeider sjøl. Om de har kompetanse til dette, så kan de jo gjerne gjøre det, men de må huske på at trykkprøving hører med hver eneste gang man har gjort inngrep på gassanlegget. Det skal dokumenteres med dato for når dette er utført og av hvem som har utført dette. Trykkprøvingsrapport skal også skrives og legges ved i kjøretøyet.
– Jeg nevnte adapter for å kunne fylle slike gasstanker. Det selges sett hvor de fire nødvendige er med. Legg merke til at tettninger er med O-ring som ligger på gjengen, man trenger derfor ikke hverken særlig kraft for å tette denne mot fyllestussen gjenger, eller noe andre tettemidler som pasta eller gjengetape.

Med et slikt adaptersett bør du klare deg i hele Europa. De tetter enkelt så du bruker kun håndkraft når de settes på utvendig fyllepunkt.
– Det er verdt å merke seg at når du kjører med slik tank(er) vil du kunne på slike fyllestasjoner også se at det er fyllepumper hvor det kan fylles CNG. Det er komprimert avkjølt naturgass som har et atskillig høyere trykk enn den LPG (Liquified Petroleum Gas) som vi benytter. Tre menn stoppet på en fyllestasjon i Sverige og prøvde å fylle slik CNG-gass på bilen sin. Det ble en voldsom eksplosjon og etter sigende store skader, så se hva du fyller, avslutter Langfeldt.
Johan Langfeldt har også laget en oversikt for det enkelte land med betegnelser, priser for fylling, bruk av adapter og andre erfaringer. Den finner du på «gassiden» på Bobilplassen.no.
Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no
Les også: Gass, komfort, bytting og fylling
Hva med å ha en løs slange som man tar ut av gass skapet og legger på bakken en meter fra bilen.
Er det godkjent da? Det er litt kjedelig å sette inn påfyllingsstussen i karosseri hvis man ønsker å ta med seg selvfyllings flaskene videre til neste bil, eller neste eier ikke ønsker disse flaskene.
Vi kan ikke tenke oss at noen vil godkjenne det. Det er helt utenkelig.
Normalt så fyller man selv på bensinstasjoner langs veien. Har fylt over hele Europa og kun blitt stoppet en gang i Italia. Har flasken i gassskapet
Da har du ikke prøvd i Frankrike. Der er det mange som er strenge på at døra til gasskapet ikke skal åpnes
Er det ikke bedre å bytte ut hele gassen med strøm? Induksjonskomfyr og airfrier og kupeoppvarming med diesel?