Se deg for om du bader eller slår deg ned langs elver

Kombinasjonen av mye snø i fjellet, varme og rask snøsmelting gjør at bading og soling på feil steder kan være forbundet med stor fare.

Fristende, men det kan være farlig å legge seg til her. Bildet er fra Faråni i Setesdal. Foto: Agder energi.

I regulerte elver kan det uten varsel slippes ut mer vann fra demninger lenger opp. Dermed kan vannstanden og strømmen øke raskt nedover i elva. Har du lagt deg til å sole deg på et blankskurt fjell kan du i beste fall brått bli våt.

− Vi har de siste ukene sett at rask snøsmelting kan føre til store endringer i vannføringen i regulerte vassdrag og sidevassdrag. Det gjør at ellers tørrlagte strekninger kan bli strie elver svært fort. Den økte vannføringen kan komme brått på, og for folk som oppholder seg langs elvene kan det oppstå farlige situasjoner, sier Sverre Eikeland, beredskapsleder i Agder Energi Vannkraft. De er en av flere kraftprodusenter som har rykket ut med advarsler.

− På disse strekningene er det alltid fare for rask endring av vannføring på grunn av drift av kraftstasjonene. Dette kan skape farlige situasjoner hvis folk oppholder seg i eller for nære elveleiet på slike steder.

– Det er jo naturlig at folk prøver å finne fine badeplasser i sommervarmen, men det er enkelte steder man ikke bør oppholde seg og bade. Flere steder der blankskurte fjell og gjettegryter kan virke lokkende, kan det fort komme mye vann som endrer idyllen totalt, sier Eikeland.

Et godt råd er å se etter skilting langs elva og ta denne på alvor.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *