En høsttur i Nord-Tyskland for å ta brodden av starten på den norske vinteren? Den som kanskje kom for tidlig. Schwerin er et av mange aktuelle reisemål – enten det er høst eller en annen tid på året.
Bobilverden.no har gjennom årene beskrevet mange reisemål i Tyskland, som kan egne seg når gradestokken her hjemme er nærmere null enn du kanskje setter pris på. Denne gangen har vi besøkt Schwerin og lot oss overraske over vann, parker og et glitrende slott.
Ta en titt på kartet over Schwerin (lenke nederst) så ser du at byen ligger tett på en større innsjø, som med to navn likevel regnes som to. Zoomer du inn på kartet ser du at en rekke mindre sjøer ligger tett rundt og i byen. Det gir innlandsbyen et maritimt preg, men uten handelshavnene.
På en øy, som ligger i en vik av Schweriner Innensee, ligger byens gamle slott og speiler seg i sjøen. Det er 1000 år siden de begynte å bygge slott på dette stedet. I dag er det daglig arbeidsplass og møtested for delstatsforsamlingen i Mecklenburg – Vorpommern. Der er også et museum verd et besøk. Hagen rundt slottet er et must om du er i Schwerin.
Via en bro har du tilgang til slottet direkte fra byen. Under vårt besøk var inngangen fra denne siden avsperret på grunn av restaureringsarbeider, men mot broen over til den store parken sør for slottet er det en felles inngang til delstatsforsamlingen og museet. Museet koster forresten 8,50 euro med to euro i avslag for eldre personer.
Det er to temaer som preger museet. Den store porselenssamlingen med blant annet Meissener-porselen var størst, men også en egen hall med gamle håndvåpen er interessant for de som har interesse for slikt. Utover disse to temaene så er slottet med sine møbler og historiske interiører virkelig imponerende.
Det er altså 1000 år siden de begynte å bygge slott på dette stedet. Wikipedia kan fortelle at historien går tilbake til en slavisk borg som i 965 ble oppført her. Byggeprosessen er skriftlig dokumentert fra ca 1500. En omfattende ombygging og utvidelse av slottet fant sted mellom 1845 og 1857. Som forbilder tjente blant annet franske renessanseslott, og det ble hentet detaljer særlig fra Chambordslottet ved Loire.
Slottet var i lang tid residens for Huset Mecklenburg.
Selv om du ikke er interessert i gamle våpen og porselen, så er slottet i seg selv vel verd et museumsbesøk. Og har du lyst til å se hvordan en tysk delstatsforsamling kan fungere i et gammelt slott så er det bare å ta heisen opp i fjerde etasje og titte ned i møtesalen, som slett ikke ser gammel ut.
Som nevnt innledningsvis så er hagen rundt slottet et vakkert skue. Der kan du også ta deg en spasertur uten å kjøpe billett til museet. I sørlig retning går den andre broen fra slottsøya. Den går over i en stor og velpleiet slottspark. Det er flott turområde enten du går eller sykler. Fortsatt er du i nær kontakt med vann.
I tyske byer vil man gjerne oppsøke gamlebyen. Schwerin har også en gamleby, men ikke alt der er så veldig gammelt, men det meste du forventer å finne har den. Den virker også umiddelbart hyggelig om du skal ha deg en matbit eller handle litt – for eksempel i Schlosspark Center.
Utenfor rådhuset fra 1351 er det en markedsplass med salgsboder. I rådhuset finner du også turistinformasjonen.
Rundt innsjøen Pfaffenteich, som gamlebyen ender ut i, finner du Schelfstadt med mange små og store overraskelser. Det er absolutt verd å gå på oppdagelsesferd rundt innsjøen.
Schwerin har minst fire bobilplasser. De kan du lese om i vår artikkel fra 2019 her. Prisene er en del oppjustert siden den ble skrevet.
Denne artikkelen ble første gang publisert i september 2019.
Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no
Les også: Bobilplasser fra luksus til parkeringsplasser med kongelig utsikt
Les også: Kart over Schwerin (Google maps)
Les også: Tyskland: En kulturell rundtur
Les også: I Tysklands første hovedstad
Les også: Sjøgresset gror i Tysklands minste by
Les også: Sjarmerende by med lang historie og en kongelig norsk grav
Les også: En perle utenfor motorveiens larm
Les også: Den grå by ved havet
Les også: Stille flyter Elben
Les også: Slottshage med bobilplass
Les også: En lang dag fra Hirtshals