Satser på nordlysturisme i bobil

Nordmenn leier bobil i sommerhalvåret for å oppleve midnattsola, utlendingene vil også se nordlyset. De kommer derfor store delere av året. I år satser iCaravan for første gang på vintercamping og  jakt på nordlyset i leid bobil.

Dette vil spesielt utlendingene oppleve i leid bobil. Foto: Jan Helge Karlsen.

Dette vil spesielt utlendingene oppleve i leid bobil. Foto: Jan Helge Karlsen.

Daglig leder Jan-Børre Håheim i iCaravan har hatt utleie av bobiler siden 2011. Han forteller at det er voldsom interesse også høst og vår fra Mellom- og Sør-Europa, USA og Russland. Dette er turister som vil oppleve nordlyset, og det kan de oppleve fra september til april. Utlendingene utgjør 80 prosent av kundene, og de er ofte godt vant til bobil hjemmefra. Nå vil han også friste nordmenn til å leie bobil i vinterhalvåret.

– Vinterturismen har blomstret opp i Tromsø de siste årene. Det har dukket opp mange guidefirmaer som bedriver nordlysjakt i buss. Det er der vi kommer inn. Når de må reise tilbake til hotellet, kan de som leier en bobil bli ute i naturen og følge nordlyset.

Bobilene Håheim leier ut er det meste fra små van-er til litt større bobiler med eller uten alkove. De helintegrerte bobilene leier han imidlertid ikke ut fordi de krever mer trenede sjåfører. Totalt har han 15 bobiler for utleie i stallen. Store deler av året kunne han leid ut enda flere.

– Vi satser på ferdige pakkeløsninger. Folk blir hentet på flyplassen i Tromsø og kjørt til vårt caravansenter i Ramfjordbotn ca to mil utenfor Tromsø. Der får de litt opplæring i bruken av bobilen før de slippes løs på veien. Bobilene er utstyrt med sengetøy og ellers det kundene vil ha av utstyr. De kan velge ulike pakker, forklarer Håheim.
– Vi kan også samarbeide med nordlysguidene.

– Vi er ikke så opptatt av å leie ut bobiler i januar og februar. Da kan forholdene være ustabile. Men før og etter vil variasjonene mellom kyst og innlandet gjøre at det som regel vil være et sted å oppleve nordlyset, sier Håheim.

Ungdom vil ha uberørt natur
Håheim merker også stor interesse fra ungdomsgrupper. De vil på toppturer og kjøre off-pist, filme og dele opplevelsene med andre.
– De vil helst ha uberørt natur. Mange av dem kjenner fjellene rundt Tromsø og Lyngsalpene bedre enn jeg gjør, sier Håheim.
– I det miljøet sprer kunnskapen om dette seg gjennom bekjentskaper og de filmene de legger ut. Dette er vel den eneste ungdomsgruppa vi får til å leie bobil.

– I løpet av ei langhelg kan du oppleve nesten hva du vil med utgangspunkt i Tromsø. I løpet av ei uke er du nesten garantert å se nordlyset. Det er heller ikke lang vei til Finland, sier Håheim.

I romjula og nyttårshelga er det særlig italienerne som kommer. Kineserne er ellers de store på nordlysturisme. Det skal visst ha betydning for nygifte at de ser nordlyset.
– Men kineserne har vi ennå ikke greid å få inn i bobiler, avslutter Håheim, som håper nordmenn vil få opp øynene for vintercamping i bobil.

iCaravan satser i år for første gang på vinterutleie av bobil til nordlyshungrige turister. Foto: Jan Helge Karlsen.

iCaravan satser i år for første gang på vinterutleie av bobil til nordlyshungrige turister. Foto: Jan Helge Karlsen.

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *