Satser offensivt på klimaregnskap og kompetanse

Tor Grüner er ny styreleder i NCB. Klima og kompetanse er viktige satsningsområder. Foto: Knut Randem.

Norges CaravanBransjeforbund (NCB) vil utarbeide et klimaregnskap for bobil, etablere fagprøve for caravantekniker og generelt høyne kompetansen i bransjen. I dag valgte de også ny styreleder.

NCB har i dag avviklet sitt årsmøte og valgte Tor Grüner i Kroken caravan import AS til ny styreleder.
– Det kan se ut som om du kommer til dekket bord? Ambisjonene er store. Dere skal utarbeide et klimaregnskap, få nye hjemmesider og gjøre en hel masse annet. Er det noe igjen for deg å ta fatt i?
– Jeg har delvis vært med på å påvirke deler av årets planer så det er nok ikke noe problem, svarer Grüner. Han er mer opptatt av det langsiktige bildet. Hvordan bransjeforeningen har utviklet seg fra et dugnadsprosjekt til en organisasjon som har ressurser og tas på alvor.
– Det har vært en voldsom utvikling. Medlemmene har en større vilje til å bidra økonomisk til det arbeidet NCB kan gjøre i dag. Den utviklingen må gå videre.

Dieselproblematikken kom brått
Mye i bransjen handler om langsiktig arbeid, men Grüner kommer raskt til klimaspørsmålet. Den problematikken synes han har utviklet seg voldsomt. Fortsatt er det bilprodusenter som følger langtidsplaner og planlegger neste modell dieselmotorer. Motorer som kanskje aldri blir produsert.
– Som bransje må vi snakke med bilbransjen. Bobilbransjen er mikroskopisk i forhold til totalbildet. For oss er det knapp noe alternativ til diesel i dag. Det er bedre at vi tar initiativ framfor å sitte og vente på hvilke produkter som kommer.
– Bobilen kundene egentlig vil ha, veier mer enn 3500 kg. Med batterier vil det bli umulig å holde dem under denne vektgrensen. Det er derfor flere problemstillinger i det lengre perspektivet.

Venstre
Partiet Venstre har i fire år på rad foreslått dramatiske avgiftsøkninger på bobiler i forbindelse med Statsbudsjettet. Forslaget i høst ville gjort en medium stor bobil 200 000 kroner dyrere.
– Vi engasjerte oss sterkt overfor partiene på Stortinget og ser at mange politikere ikke vet hva en bobil er og langt mindre hvordan den brukes. Dette må vi engasjere oss sterkere i, mener Grüner.
Et av tiltakene NCB nå setter i gang er utarbeidelse av et klimaregnskap for bruk av bobil kontra andre ferieformer. Mye penger settes av til dette og resultatet skal være klart til sommeren. Det blir etablert en referansegruppe for dette forskningsprosjektet og Venstre har takket ja til å sitte i denne gruppa. Grüner håper dette vil føre til større forståelse og innsikt i hvordan en bobil brukes.

Bobilverden.no kommer tilbake til klimaregnskapet i en egen artikkel på et senere tidspunkt.

Kompetanseheving
NCB har i noen år gjennom sitt eget akademi gjennomført en rekke kurs for ansatte i medlemsbedriftene. Nå stiller organisasjonen seg også bak utviklingen av et nytt fag som ”caravantekniker”. Det er et tilbud som kan bli å finne i den videregående skolen om et par år om alt går som det skal.

– For oss som bransje er det et samfunnsansvar å få til en generell kompetanseheving i bransjen. Vi omsetter for 4,5 milliarder kroner og et par tusen mennesker jobber i medlemsbedriftene, påpeker Grüner.

Og for å ta dette ansvaret ønsker han å få med den store bredden i bransjen. Det nytter ikke å bare organisere de store. Alle seriøse aktører må med, mener han.

Det nye styret i NCB består av:
Tor Grüner, Kroken caravan import, leder og styremedlemmene Geir Løftamo Klevjer, Dometics, Jan Børre Håheim, iCaravan.no, Martin Waagan, Namsos caravan og Timo Nylænna, Rapido. Varamedlemmer i styret er Håkan Bo Olsson, Adria og Sverre William Olsen, Williams caravan. Tor Alvern, Abobil.no gikk ut av styret etter fem år hvorav de tre siste som leder.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *