Sånn griller du grønnsaker

Sommermaten tas til et nytt nivå når du gir mer plass til grønnsakene på grillen. En undersøkelse viser at det lite grønnsaker på grillen.

Grillet snackpaprika får en vidunderlig sødme etter en omgang på grillen.

– Flere kan med fordel grille mer av det grønne. Balanser sommermåltidet med grillede fargerike grønnsaker og la de få mer plass på tallerken, oppfordrer kokk og matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) i en pressemelding.

Disse grønnsakene griller vi oftest
Undersøkelsen viser at det grilles mest løk, paprika og tomat. Ungdom og unge voksne griller gjerne squash og asparges, mens brokkoli og purre er mer grillgrønnsaker for de eldre. Det er som oftest husstandene med høy inntekt som velger grønnsaker på grillen.

– Det mange ikke vet, er at absolutt alt smaker godt på grillen, både grillede grønnsaker og grillet frukt. Og det er enkelt å få til et godt resultat, sier Toril.

Sånn griller du grønnsaker
Det er enkelt å grille grønnsaker. Bud nummer én er at grillen må være skikkelig varm før du setter i gang. Da får det beste resultatet. En gassgrill er varm etter ca. 5 minutter, mens griller med kull/briketter trenger 25-30 minutter på å bli varm.

Derfor bør du spise grønnsaker
Grønnsaker inneholder vitaminer, mineraler og godt med fiber, og det er godt kjent at det å spise mye frukt og grønt gir redusert risiko for hjerte og karsykdom og flere kreftformer. Fiber gjør at du holder deg mett til neste måltid og gjør godt for fordøyelsen.

– For at vi skal spise nok gjennom dagen er en god huskeregel at halve tallerken bør være grønnsaker/frukt, og husk potetene tilhører den andre halvdelen, avslutter Toril Gulbrandsen.

Grønnsaksskiver og – båter grilles på direkte varme
Grønnsaker som blomkål, squash, neper og brokkoli skjæres i 1 cm tykke skiver. Gulrøtter kan deles i to på langs. Da ligger de stødig på grillen. Nykål skjæres i båter. Rødløk deles i to. Dette legges på direkte varme på grillen. Alt pensles med olje rett før og underveis. Bruk gjerne en nøytral olje som tåler høy temperatur. La grønnsakene får fine grillstriper før du snur dem.

Og dette er deres video som viser hvordan du gjør det:

Grill gjerne en halv sitron og press noen dråper av den over grillede grønnsaker. Det hever smaken.
Forskjellige typer grillede grønnsaker blir et nydelig og vakkert innslag på sommerserveringen. De kan serveres varme, lune og kalde, og passer også ypperlig til tapas og i salater. Tzatziki og hummus er også nydelig til grillede grønnsaker.

Lag foliepakker med finsnittede grønnsaker
Sesongens herlige grønnsaker kan snittes fint opp og blandes med litt olje og urter og pakkes i folie. Legg pakkene på indirekte varme. De passer seg selv mens du griller resten. Det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan ha i slike pakker. Det er smart at størrelsen på bitene er jevne.

Finsnittede grønnsaker i foliepakker på grillen smaker nydelig. Her er deti brukt nykål.

Tekst: Redaksjonen, Foto: OFG

Del dette med andre:

  1 comment for “Sånn griller du grønnsaker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *