Salt, sol, tidevann og sjømat

Ile de Noirmoutier er en vakker og ikke så alt for stor øy. Den har noen spennende attraksjoner du kan se på nært hold.

Sør-enden av Île de Noirmoutier fotografert fra fastlandet. Foto: Knut Randem.

Noirmoutier ligger på vestkysten av Frankrike, i Atlanterhavet, sør-vest av Nantes, som er den største byen i området. Fortsatt er vi nord i Frankrike.

Øya er skilt fra fastlandet med et smalt sund, men er tilgjengelig via ei bro på «riksvei» D38. Det er i grunnen bare én hovedvei opp gjennom øya til hovedstaden Noirmoutier-en-lÎle.

Ile de Noirmoutier er kjent for sine flotte sandstrender, sjarmerende landsbyer og naturskjønne omgivelser. Øya har et mildt klima, og den er et populært reisemål for turister, spesielt i sommermånedene.

Chateau Noirmoutier fra middelalderen gir god utsikt over det flate landskapet. Foto: Nomorsad.

En av de mest berømte attraksjonene på øya er festningen «Château de Noirmoutier», som ligger i Noirmoutier-en-lÎle. Festningen er fra middelalderen og ble senere ombygd på 1700-tallet. Den gir en flott utsikt over øya og er åpen for besøkende. Allerede i 799 raidet vikingene øya.

Det er også andre mer naturbaserte attraksjoner. Tidevannet er en av dem. Her kan du se vannet synke og legge båtene på bunnen inntil det snur og båtene flyter opp igjen.

Hvem dro ut proppen? Det er store tidevannforskjeller på Noirmoutier-en-l’Île. Foto: Knut Randem.

Øya har tradisjonelt saltutvinning som en viktig næringsvei. Utvinning av havsalt og saltmyrer kan du se nesten overalt på øya, men unntak av den søndre delen. Ta en titt på kartet så ser du hvordan øya er «gjennomhullet» med blå flekker der saltutvinningen foregår.

Her kan du oppleve hvordan saltutvinningen har foregått i uminnelige tider. Foto: Knut Randem.

Flere steder kan du stikke innom og se saltutvinningen på nært hold, kanskje til og med smake den au naturell? Helt sikkert er det at du kan kjøpe salt i alle de varianter du kan tenke deg, eller kanskje ikke har tenkt på.

Hvilken saltblanding vil du ha? Foto: Knut Randem.

Øya har et vakkert landskap med en blanding av sanddyner, furuskog og saltmyrer. Det er flotte sykkel- og turstier som lar deg utforske øya og nyte naturen. I sør er det et typisk småhusområde. Sykler du, velger du boligveiene eller sykkelstiene. D38 er ikke noe godt sted å sykle.

Fra sør og opp til Noirmoutier-en-lÎle er det flatt og enkelt å sykle. Selv to som tar det med ro om morgenen rakk lunsj i nord med god margin.

I Noirmoutier-en-l’Île finner du et godt utvalg av restauranter og butikker. Regelmessig er det også marked her, som i alle andre franske byer med respekt for seg selv.

Et fiskemottak kan også servere overraskelser. Om du tåler at det er litt uformelt. Foto: Knut Randem.

Undertegnede valgte å bo med bobilen på fastlandet i La Barre-de-Monts selv om det finnes flere bobilplasser og campingplasser på øya. Vi hadde nemlig fått et tips av en bobilprodusent om et spisested de færreste turister finner fram til.

Et dusin østers kan være en god oppstart til lunsj. Foto: Knut Randem.

I fiskemottaket La Cabane kan du kjøpe med deg en skalldyrtallerken, men du kan også få maten servert på stedet. Det hele er herlig uformelt, men oppmerksomt. Råvarene er så ferske som du sjelden har sett dem. Fiskesuppe, østers i ønsket størrelse, de største rekene du har sett eller hva de måtte ha inne å velge i.
En flaske vin, skalldyr og et dovent blikk utover Atlanterhavet til lunsj, så er det ikke den dagen du sykler til Noirmoutier-en-l’Île. Da rusler vi tilbake til bobilen sparker av oss skoene og nyter sola med sand mellom tærne.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Et nettverk med over 250 bobilplasser

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *