Natt til søndag 27. oktober må du stille klokka fra sommertid til vintertid. Og så det evindelige spørsmålet; En time fram eller en time tilbake? Og når skal det bli slutt på dette tullet?
– Mange lurer på om det snart blir slutt på å stille klokka. Det blir det altså foreløpig ikke, vi må vente til EU har behandlet ferdig saken. Så skal vi hente inn innspill på hvordan vi skal gjøre det her i Norge, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
Hva skjer i EU?
I likhet med EU har Norge stilt klokka lenge. Europakommisjonen foreslo i fjor høst at vi skal slutte å stille klokka frem og tilbake hvert halvår.
– Å stille klokka vekker engasjement hos veldig mange. Norge er i gang med å vurdere hva vi skal gjøre og vi planlegger å sende ut dette på høring om ikke altfor lenge, sier næringsministeren
Europaparlamentet stemte over forslaget 26. mars i år og legger opp til at en eventuell endring vil skje i 2021. Det pågår fortsatt diskusjoner i Rådet. Målet er at EU-landene skal bli enige i begynnelsen av desember.
Norge er ikke bundet av dette direktivet, men kan bestemme på egenhånd om vi finner det hensiktsmessig.
Hva er huskeregelen for stillingen av klokka?
Næringsministeren har ansvar for Justervesenet og dermed også ansvar for nøyaktig tid. En grei huskeregel er at klokken alltid skal stilles mot nærmeste sommer. Altså en time frem om våren (mot sommeren) og en time tilbake om høsten (mot sommeren). Det betyr at vi får en ekstra time til helgen.
Den historiske grunnen til sommertidsordningen var energisparing. Noen land innførte sommertid under første verdenskrig for å spare kull som skulle brukes i krigen. Det sies at George Hudson var den første som foreslo sommertid. Han var forsker og ønsket seg mer sol på kvelden for å drive med insektsamling.
Nyere studier viser at vi i dag sparer omtrent ingenting. Faktisk øker strømproduksjonen i noen land.
Natt til søndag klokka 03.00 skal altså klokka stilles en time – tilbake.
Tekst: Redaksjonen